Prosta zupa cukiniowa
Prosta zupa cukiniowa
Przygotowanie
- Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie.
- Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania).
- Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Powyżej znajdziesz inne, smaczne propozycje warzywnych zup – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (300 g)
- 4 łyżki gęstego mleka kokosowego (40 ml)
- 800 ml wody
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Kotlety z boczniaków
Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu Grzyby obtaczamy…
WIĘCEJ >Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…
WIĘCEJ >Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >