fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz10-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa krem z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki wyrzucamy) i wydrążone plastry kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry
  • W garnku rozgrzać tłuszcz
  • Wrzucić cebulę z czosnkiem
  • Zasmażać 2 min
  • Dodać pokrojoną cukinię
  • Zasmażać 2 min
  • Zalać rosołem
  • Ziemniaka obrać, opłukać, pokroić w kostkę
  • Dorzucić do garnka
  • Przykrywamy pokrywką
  • Gotujemy 30 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku
  • Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy rosołu lub trochę wody

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego. Więcej informacji znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inspiracje do przyrządzenia zupy krem z różnego rodzaju warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ½ ziemniaka (ok. 40 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab z gotowaną marchewką

Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >