Zupa krem z topinamburu
Zupa krem z topinamburu
Przygotowanie
- Z warzyw i przypraw ugotować bulion warzywny.
- Do wywaru dodać pokrojonego pora i drobno pokrojony (wcześniej obrany) topinambur.
- Gotować około 20 minut.
- Zmiksować.
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.
Autor
Lista składników
- 2 marchewki (120 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
- 750 g topinamburu
- 1 duży por (140 g)
- 1 liść laurowy (1 g)
- 2 ziela angielskie (2 g)
- 1 szczypta ziół prowansalskich (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…
WIĘCEJ >Czipsy z jarmużu
Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane risottem
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…
WIĘCEJ >Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >