fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z pomidorów i papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c158cb841-a4fa-465e-802f-900a904421b8-1

Zupa krem z pomidorów i papryki

Przygotowanie

  • Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry).
  • Dodajemy odrobinę wody i passatę.
  • Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Zawartość patelni blendujemy na krem.
  • Doprawiamy do smaku i podajemy posypując pestkami dyni.

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się proste i równie smaczne kremy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 papryki czerwone (690 g)
  • 1 duży por (140 g)
  • 4 pomidory malinowe (680 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 butelka passaty pomidorowej (500 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • 1 łyżka pestek dyni (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia - głęboka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…

WIĘCEJ >

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy z daktylami

Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…

WIĘCEJ >