fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a53d73b-a9a7-4b00-a479-5f5b9e20cc38-1

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Przygotowanie

  • Obrać warzywa i pokroić w kostkę
  • W dużym garnku rozgrzać tłuszcz 
  • Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty
  • Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę
  • Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut
  • Wlać pomidorki z puszki, przykryć, dusić 10 minut
  • Dodać bulion, przykryć i gotować 20 minut
  • Doprawić solą i pieprzem
  • Do nałożonej porcji zupy dodać łyżeczkę sosu vinaigrette 

Rady dietetyka

Można nie dodawać czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Pomidory z puszki warto zamienić na świeże, ponieważ tego typu opakowania są źródłem toksycznych metali ciężkich, które zatruwają nasz organizm. To cenna informacja dla osób borykających się z alergią na nikiel oraz zatruciem innymi metalami ciężkimi.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły, by zainspirować się przyrządzeniem podobnych kremów z pomidora.

1 porcja kremu to około 250-300 ml.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ¼ marchewki (15 g)
  • ¼ pietruszki w korzeniu (20 g)
  • ¼ selera w korzeniu (ok. 80 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce (ok. 400 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ze szczypiorkiem

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….

WIĘCEJ >

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z owocami

Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty

WIĘCEJ >

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…

WIĘCEJ >