Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym
Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym
Przygotowanie
- Obrać warzywa i pokroić w kostkę
- W dużym garnku rozgrzać tłuszcz
- Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty
- Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę
- Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut
- Wlać pomidorki z puszki, przykryć, dusić 10 minut
- Dodać bulion, przykryć i gotować 20 minut
- Doprawić solą i pieprzem
- Do nałożonej porcji zupy dodać łyżeczkę sosu vinaigrette
Rady dietetyka
Można nie dodawać czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.
Pomidory z puszki warto zamienić na świeże, ponieważ tego typu opakowania są źródłem toksycznych metali ciężkich, które zatruwają nasz organizm. To cenna informacja dla osób borykających się z alergią na nikiel oraz zatruciem innymi metalami ciężkimi.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły, by zainspirować się przyrządzeniem podobnych kremów z pomidora.
1 porcja kremu to około 250-300 ml.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ¼ marchewki (15 g)
- ¼ pietruszki w korzeniu (20 g)
- ¼ selera w korzeniu (ok. 80 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce (ok. 400 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…
WIĘCEJ >Kremowy, cynamonowy koktajl
W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, miód, cynamon i wanilię Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Podajemy od razu
WIĘCEJ >Curry z kalafiora i cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…
WIĘCEJ >Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >