Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym
Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym
Przygotowanie
- Obrać warzywa i pokroić w kostkę
- W dużym garnku rozgrzać tłuszcz
- Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty
- Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę
- Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut
- Wlać pomidorki z puszki, przykryć, dusić 10 minut
- Dodać bulion, przykryć i gotować 20 minut
- Doprawić solą i pieprzem
- Do nałożonej porcji zupy dodać łyżeczkę sosu vinaigrette
Rady dietetyka
Pomidory z puszki warto zamienić na świeże, ponieważ tego typu opakowania są źródłem toksycznych metali ciężkich, które zatruwają nasz organizm. To cenna informacja dla osób borykających się z alergią na nikiel oraz zatruciem innymi metalami ciężkimi.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Sos vinaigrette (40 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wytrawny gofr
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i smażymy w rozgrzanej gofrownicy/ patelni do gofrów
WIĘCEJ >Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…
WIĘCEJ >Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów
Marchew i pietruszkę obieramy Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa Do masy…
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…
WIĘCEJ >