Krem z pomidorów i papryki
Krem z pomidorów i papryki
Przygotowanie
- Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
- Cebulę obieramy z łupiny.
- Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut.
- Miękkie warzywa zmiksuj blenderem.
- W garnku umieść upieczone warzywa, pomidory uzupełnił wodą.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj wszystkie płyny i dopraw do smaku.
- Pozostaw na minimum 2 godziny, aby smaki się połączyły.
- Podawaj z mnóstwem świeżych ziół.
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Latem oczywiście najlepiej jest wziąć dorodne, soczyste pomidory z polskiej ziemi, sparzyć skórki i długo gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu.
Autor
Lista składników
- 1 puszka pomidorów w puszce dobrej jakości (400 g)
- 2 dojrzałe, czerwone papryki (460 g)
- 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 750 ml wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sok z ¼ cytryny (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 szczypta pieprzu cayenne (1 g)
- 1 szczypta zioła prowansalskiego (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami
Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej…
WIĘCEJ >Grasica z grillowanymi warzywami
Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą…
WIĘCEJ >Zupa krem z pomidorów i papryki
Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z anchois i kaparami
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >