Krem z pomidorów i papryki
Krem z pomidorów i papryki
Przygotowanie
- Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
- Cebulę obieramy z łupiny.
- Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut.
- Miękkie warzywa zmiksuj blenderem.
- W garnku umieść upieczone warzywa, pomidory uzupełnił wodą.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj wszystkie płyny i dopraw do smaku.
- Pozostaw na minimum 2 godziny, aby smaki się połączyły.
- Podawaj z mnóstwem świeżych ziół.
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Latem oczywiście najlepiej jest wziąć dorodne, soczyste pomidory z polskiej ziemi, sparzyć skórki i długo gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu.
Autor
Lista składników
- 1 puszka pomidorów w puszce dobrej jakości (400 g)
- 2 dojrzałe, czerwone papryki (460 g)
- 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 750 ml wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sok z ¼ cytryny (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 szczypta pieprzu cayenne (1 g)
- 1 szczypta zioła prowansalskiego (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >Bazyliowe pesto z awokado
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…
WIĘCEJ >Dyniowe kulki mocy
Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…
WIĘCEJ >