Krem z pomidorów i papryki
Krem z pomidorów i papryki
Przygotowanie
- Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
- Cebulę obieramy z łupiny.
- Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut.
- Miękkie warzywa zmiksuj blenderem.
- W garnku umieść upieczone warzywa, pomidory uzupełnił wodą.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj wszystkie płyny i dopraw do smaku.
- Pozostaw na minimum 2 godziny, aby smaki się połączyły.
- Podawaj z mnóstwem świeżych ziół.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Woda (750 ml)
- Papryka czerwona (460 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Czosnek (świeży) (25 g)
- Cytryna (20 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chipsy z białej rzodkwi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Kasza gryczana z warzywami i imbirem
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…
WIĘCEJ >