fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z pomidorów i papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c33ddd92c-aa25-4178-b349-60d735b1d140

Krem z pomidorów i papryki

Przygotowanie

  • Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
  • Cebulę obieramy z łupiny.
  • Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut.
  • Miękkie warzywa zmiksuj blenderem.
  • W garnku umieść upieczone warzywa, pomidory uzupełnił wodą.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj wszystkie płyny i dopraw do smaku.
  • Pozostaw na minimum 2 godziny, aby smaki się połączyły.
  • Podawaj z mnóstwem świeżych ziół.

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Latem oczywiście najlepiej jest wziąć dorodne, soczyste pomidory z polskiej ziemi, sparzyć skórki i długo gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 puszka pomidorów w puszce dobrej jakości (400 g)
  • 2 dojrzałe, czerwone papryki (460 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 750 ml wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (1 g)
  • 1 szczypta zioła prowansalskiego (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >