fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z pomidorów i papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c33ddd92c-aa25-4178-b349-60d735b1d140
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem z pomidorów i papryki

Przygotowanie

  • Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
  • Cebulę obieramy z łupiny.
  • Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut.
  • Miękkie warzywa zmiksuj blenderem.
  • W garnku umieść upieczone warzywa, pomidory uzupełnił wodą.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj wszystkie płyny i dopraw do smaku.
  • Pozostaw na minimum 2 godziny, aby smaki się połączyły.
  • Podawaj z mnóstwem świeżych ziół.

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Latem oczywiście najlepiej jest wziąć dorodne, soczyste pomidory z polskiej ziemi, sparzyć skórki i długo gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 puszka pomidorów w puszce dobrej jakości (400 g)
  • 2 dojrzałe, czerwone papryki (460 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 750 ml wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (1 g)
  • 1 szczypta zioła prowansalskiego (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…

WIĘCEJ >

Czekoladowy mus

Wszystkie składniki blendujemy na mus. Podajemy.

WIĘCEJ >