Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)
Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)
Przygotowanie
- Obrać warzywa i pokroić w kostkę
- W dużym garnku rozgrzać tłuszcz
- Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty
- Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę
- Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut
- Wlać pomidorki z puszki, przykryć, dusić 10 minut
- Dodać bulion, przykryć i gotować 20 minut
- Doprawić solą i pieprzem
- Do nałożonej porcji zupy dodać łyżeczkę sosu vinaigrette
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Można nie dodawać czosnku. Jeśli chcesz mieć gładką konsystencję zblenduj wszystko na gładką masę.
Autor
Lista składników
- 1 l bulionu jarskiego
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki w korzeniu (40 g)
- ⅓ selera w korzeniu (ok. 60 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 puszki pomidorów krojonych w puszce (800 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >Koktajl jagodowy
Myjemy szpinak Imbir myjemy i obieramy Do blendera wkładamy mrożone jagody, szpinak i imbir Do składników wlewamy 2 szklanki wody Wszystko blendujemy
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano
WIĘCEJ >Zimne nóżki
Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…
WIĘCEJ >