fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz10-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Przygotowanie

  • Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki wyrzucamy) i wydrążone plastry kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry
  • W garnku rozgrzać tłuszcz
  • Wrzucić cebulę z czosnkiem
  • Zasmażać 2 min
  • Dodać pokrojoną cukinię
  • Zasmażać 2 min
  • Zalać bulionem jarskim
  • Ziemniaka obrać, opłukać, pokroić w kostkę
  • Dorzucić do garnka
  • Przykrywamy pokrywką
  • Gotujemy 30 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku
  • Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu lub trochę wody

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduję się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Ziemniak (75 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Zupa z „gołąbkami”

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy Kapustę drobno siekamy w paski, dodajemy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Nadziewane cukinie

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >