Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)
Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki wyrzucamy) i wydrążone plastry kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry
- W garnku rozgrzać tłuszcz
- Wrzucić cebulę z czosnkiem
- Zasmażać 2 min
- Dodać pokrojoną cukinię
- Zasmażać 2 min
- Zalać bulionem jarskim
- Ziemniaka obrać, opłukać, pokroić w kostkę
- Dorzucić do garnka
- Przykrywamy pokrywką
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
- Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu lub trochę wody
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się zupy krem z cukinii w różnych wersjach.
Autor
Lista składników
(na 2-3 porcje)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1 cukinia (około 300 g)
- 1 l bulionu jarskiego
- 1 ziemniak wielkości piłki tenisowej
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z prosciutto
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem kokosowym i z migdałami
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Następnie posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >Makowiec kokosowy
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało Bierzemy…
WIĘCEJ >Sałatka waldorf
Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany,…
WIĘCEJ >