Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)
Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki wyrzucamy) i wydrążone plastry kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry
- W garnku rozgrzać tłuszcz
- Wrzucić cebulę z czosnkiem
- Zasmażać 2 min
- Dodać pokrojoną cukinię
- Zasmażać 2 min
- Zalać bulionem kostnym
- Ziemniaka obrać, opłukać, pokroić w kostkę
- Dorzucić do garnka
- Przykrywamy pokrywką
- Gotujemy 30 min
- Miksujemy blenderem
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
- Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu lub trochę wody
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy dodawać do potraw pieprzu czarnego.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Powyżej znajdziesz zupę krem z cukinii w różnych wersjach (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
(na 2-3 porcje)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 cukinia (około 300 g)
- 1 litr bulionu kostnego
- 1 ziemniak (75 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja sadzone na brukselce i pieczarkach
Brokselkę gotujemy w garnku ok. 10 minut i odcedzamy W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Dodajemy pokrojone w półksiężyce pieczarki i dusimy 10 minut. Dodajemy brukselkę i mieszamy Następnie wybijamy jajka Smażymy przez około…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z boczniakami
Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.
WIĘCEJ >Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…
WIĘCEJ >Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą
Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…
WIĘCEJ >