fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5361a6a2-6afa-4648-91a8-827f76bef73d

Zupa krem z kalafiora

Przygotowanie

  • Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki
  • Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem
  • Zagotowujemy
  • Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem
  • Gotujemy około 15 minut, studzimy i miksujemy
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Pierś z kurczaka kroimy na małą kostkę i smażymy na pozostałej ilości maśla wraz z papryczką chilli (przeciętą wzdłuż)
  • Z awokado usuwamy pestkę, obieramy i kroimy miąższ w kostkę
  • Zupę wlewamy na talerz, dodajemy kurczaka i awokado

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy dodawać pieprzu i papryczki chili. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się innymi potrawami z kalafiorem, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ główka kalafiora (ok. 440 g)
  • 600 ml rosołu
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)
  • 1 duża cebula (200 g)
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 mała papryczka chilli (20 g)
  • 1 dojrzałe awokado (140 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Frittata z sowami (kaniami)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…

WIĘCEJ >