Zupa kalafiorowo – brokułowa
Zupa kalafiorowo – brokułowa
Przygotowanie
- Rosół rozlewamy do dwóch garnków
- Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł
- Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior
- Gotujemy oba garnki przez 15 min
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy cebulę około 3 min na średnim ogniu
- Dorzucamy przesmażoną cebulę po równo do każdego garnka
- Miksujemy blenderem najpierw krem kalafiorowy
- Następnie miksujemy krem brokułowy
- Próbujemy oba i doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy do połowy talerza krem kalafiorowy
- Dolewamy w jednym miejscu krem kalafiorowy, żeby się za bardzo nie połączyły kremy
- Dekorujemy ziołami
Rady dietetyka
Zupę możesz podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Brokuł (świeży) (50 g)
- Kalafior (świeży) (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka cynamonowo-czekoladowa
Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…
WIĘCEJ >Sałata z kozim serem i pomarańczami
Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…
WIĘCEJ >