fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa kalafiorowo – brokułowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-4-3

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Przygotowanie

  • Rosół rozlewamy do dwóch garnków
  • Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł
  • Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior
  • Gotujemy oba garnki przez 15 min
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy cebulę około 3 min na średnim ogniu
  • Dorzucamy przesmażoną cebulę po równo do każdego garnka
  • Miksujemy blenderem najpierw krem kalafiorowy
  • Następnie miksujemy krem brokułowy
  • Próbujemy oba i doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy do połowy talerza krem kalafiorowy
  • Dolewamy w jednym miejscu krem kalafiorowy, żeby się za bardzo nie połączyły kremy
  • Dekorujemy ziołami

Rady dietetyka

Zupę możesz podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia tej zupy w nieco inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 różyczki kalafiora (50 g)
  • 2 różyczki brokuła (50 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (7 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę (…)

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, (…)

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła

Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl