Zupa kalafiorowo – brokułowa
Zupa kalafiorowo – brokułowa
Przygotowanie
- Rosół rozlewamy do dwóch garnków
- Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł
- Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior
- Gotujemy oba garnki przez 15 min
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy cebulę około 3 min na średnim ogniu
- Dorzucamy przesmażoną cebulę po równo do każdego garnka
- Miksujemy blenderem najpierw krem kalafiorowy
- Następnie miksujemy krem brokułowy
- Próbujemy oba i doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy do połowy talerza krem kalafiorowy
- Dolewamy w jednym miejscu krem kalafiorowy, żeby się za bardzo nie połączyły kremy
- Dekorujemy ziołami
Rady dietetyka
Zupę możesz podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Brokuł (50 g)
- Kalafior (50 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Prosty pasztet
Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C Czosnek obieramy Obieramy mięso z kości Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu Dodajemy majeranek Mieszamy bardzo…
WIĘCEJ >Krucha tarta z rabarbarem
Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta…
WIĘCEJ >Sałata z kozim serem i pomarańczami
Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…
WIĘCEJ >Krem brokułowy
Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…
WIĘCEJ >