fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-4-2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Bulion rozlewamy do dwóch garnków
  • Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł
  • Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior
  • Gotujemy oba garnki przez 15 min
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy cebulę około 3 min na średnim ogniu
  • Dorzucamy przesmażoną cebulę po równo do każdego garnka
  • Miksujemy blenderem najpierw krem kalafiorowy
  • Następnie miksujemy krem brokułowy
  • Próbujemy oba i doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy do połowy talerza krem kalafiorowy
  • Dolewamy w jednym miejscu krem kalafiorowy, żeby się za bardzo nie połączyły kremy
  • Dekorujemy ziołami

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia takiej zupy na różnych wywarach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 różyczki kalafiora (150 g)
  • 2 różyczki brokuła (50 g)
  • ½ cebula (100 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >