Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Bulion rozlewamy do dwóch garnków
- Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł
- Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior
- Gotujemy oba garnki przez 15 min
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy cebulę około 3 min na średnim ogniu
- Dorzucamy przesmażoną cebulę po równo do każdego garnka
- Miksujemy blenderem najpierw krem kalafiorowy
- Następnie miksujemy krem brokułowy
- Próbujemy oba i doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy do połowy talerza krem kalafiorowy
- Dolewamy w jednym miejscu krem kalafiorowy, żeby się za bardzo nie połączyły kremy
- Dekorujemy ziołami
Autor
Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni
Lista składników
- 1/3 kalafiora
- 1/3 brokuła
- 1 cebula
- 1 litr bulionu jarskiego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt
Blender, Garnek, Patelnia
Podobne tematy
Pasta z zielonego groszku i pesto
Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.
WIĘCEJ >Wołowina azjatycka
Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone (…)
WIĘCEJ >Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)
Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) (…)
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z jajem
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min (…)
WIĘCEJ >