Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Bulion rozlewamy do dwóch garnków
- Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł
- Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior
- Gotujemy oba garnki przez 15 min
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy cebulę około 3 min na średnim ogniu
- Dorzucamy przesmażoną cebulę po równo do każdego garnka
- Miksujemy blenderem najpierw krem kalafiorowy
- Następnie miksujemy krem brokułowy
- Próbujemy oba i doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy do połowy talerza krem kalafiorowy
- Dolewamy w jednym miejscu krem kalafiorowy, żeby się za bardzo nie połączyły kremy
- Dekorujemy ziołami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (500 ml)
- Kalafior (świeży) (150 g)
- Brokuł (świeży) (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (7 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz w sosie pomidorowym
Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…
WIĘCEJ >Orzeźwiająca sałatka z melonem
Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.
WIĘCEJ >Chleb migdałowy z lnem
Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…
WIĘCEJ >