Zupa krem z marchewki
Zupa krem z marchewki
Przygotowanie
- Warzywa myjemy i obieramy
- Odkładamy 10 marchewek na bok
- 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu
- Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut
- Wyłączamy palnik i czekamy, aż zupa przestygnie
- Całość blendujemy
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Możesz przygotować równie smaczne zupy z marchewką, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 13 marchewek (780 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- ½ korzenia selera (ok. 90 g)
- ½ pora (ok. 70 g)
- 1 cebula (200 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru (4 g)
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny (4 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 150 ml mleka kokosowego
- 1,5 l wody
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich
Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…
WIĘCEJ >Pieczone bataty
Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika). Masło mieszamy z przyprawami. Układamy pokrojone bataty…
WIĘCEJ >Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Komosanka z jogurtem kokosowym i miętą
Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą
WIĘCEJ >