fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z marchewki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0f3bca0-b292-4afb-9e12-a8953a001156

Zupa krem z marchewki

Przygotowanie

  • Warzywa myjemy i obieramy
  • Odkładamy 10 marchewek na bok
  • 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu
  • Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki.
  • Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut
  • Wyłączamy palnik i czekamy, aż zupa przestygnie
  • Całość blendujemy

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Możesz przygotować równie smaczne zupy z marchewką, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 13 marchewek (780 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ½ korzenia selera (ok. 90 g)
  • ½ pora (ok. 70 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru (4 g)
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny (4 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1,5 l wody

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Obieraczka do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >