fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z marchewki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0f3bca0-b292-4afb-9e12-a8953a001156
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa krem z marchewki

Przygotowanie

  • Warzywa myjemy i obieramy
  • Odkładamy 10 marchewek na bok
  • 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu
  • Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki.
  • Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut
  • Wyłączamy palnik i czekamy, aż zupa przestygnie
  • Całość blendujemy

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Możesz przygotować równie smaczne zupy z marchewką, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 13 marchewek (780 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ½ korzenia selera (ok. 90 g)
  • ½ pora (ok. 70 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru (4 g)
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny (4 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1,5 l wody

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Pieczone bataty

Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika). Masło mieszamy z przyprawami. Układamy pokrojone bataty…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Komosanka z jogurtem kokosowym i miętą

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą

WIĘCEJ >