Zupa krem z grillowanych warzyw
Zupa krem z grillowanych warzyw
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem)
- Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski
- Cukinię pokroić w plastry
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
- Smażymy część warzyw po kilka minut z każdej strony i przekładamy do garnka
- Na patelnię dodajemy resztę tłuszczu i dosmażamy resztę warzyw
- Warzywa zalewamy rosołem i gotujemy 30 minut
- Miksujemy blenderem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Zupę możesz podać z grzankami z pieczywa gryczanego(najlepiej domowego na zakwasie) – przepis podpięty powyżej.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz nasze propozycje na przygotowanie równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ cukinii (ok. 150 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Francuski pâté z kurzej wątróbki
Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…
WIĘCEJ >Siekany stek z sarny z sosem figowym
Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette
Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…
WIĘCEJ >