fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z kalafiora i kalarepy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2aa2f55b-1eff-4484-a19c-7a83b35fa32d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa krem z kalafiora i kalarepy

Przygotowanie

  • Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki
  • Kalarepę ostrożnie obieramy z twardej skórki i kroimy na mniejsze kawałki
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy łyżkę oleju
  • Cebulę kroimy, dodajemy do garnka i czekamy chwilę, aż się zeszkli.
  • Dodajemy resztę pokrojonych warzyw, czyli kalafiora i kalarepę
  • Podduszamy je przez chwile i zalewamy warzywa wodą, tak, by lekko je przykrywała
  • Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze kilka minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Zupę studzimy, dodajemy śmietankę kokosową i miksujemy na krem
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Przecedzamy zupę przez sitko by wyeliminować ewentualne łykowate pozostałości po kalarepie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Kalafior (świeży) (400 g)
  • Kalarepa (240 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Śmietanka kokosowa (30 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sól himalajska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Serca drobiowe z brokułem

Serca dokładnie myjemy i oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, liść laurowy oraz ziele angielskie i podsmażamy przez ok. 1…

WIĘCEJ >

Frytki z marchewki

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na frytki. Dodajemy przyprawy. Warzywa smażymy aż zmiękną.

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >