Zupa krem z kalarepy
Zupa krem z kalarepy
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy kalarepę i podsmażamy 2-3 min
- Zalewamy wywarem
- Gotujemy 15 min na małym ogniu
- Miksujemy blenderem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się zupy krem w przyrządzone w podobny sposób – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 2 średniej wielkości kalarepy (330 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii na zimno
Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…
WIĘCEJ >Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym
Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…
WIĘCEJ >