Zupa krem z kalarepy
Zupa krem z kalarepy
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy kalarepę i podsmażamy 2-3 min
- Zalewamy wywarem
- Gotujemy 15 min na małym ogniu
- Miksujemy blenderem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się zupy krem w przyrządzone w podobny sposób – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 2 średniej wielkości kalarepy (330 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placek kasztanowy
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…
WIĘCEJ >Koktajl ze szpinakiem
Szpinak i banana dokładnie myjemy. Banana obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko.
WIĘCEJ >Budyń kasztanowo – kokosowy
Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…
WIĘCEJ >Krucha tarta z rabarbarem
Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta…
WIĘCEJ >