fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0e5414a-d30b-49a2-ba28-82f51922b695
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy
  • Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony)
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki smalcu gęsiego i szklimy posiekaną cebulę
  • Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodajemy upieczonego kalafiora i bulion (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu, a resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta)
  • Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez około 20 minut
  • Do ugotowanej zupy dodajemy mleko kokosowe i całość dokładnie miksujemy
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu i ponownie podgrzewamy do wrzenia

Rady dietetyka

1 porcja zupy krem to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje zup krem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 średni kalafior (800 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • 2 cebule (400 g)
  • 3-4 szklanki rosołu (1000 ml)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tapioki

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól  Wsypujemy tyle mąki, tak…

WIĘCEJ >

Śledzie w pomidorach

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…

WIĘCEJ >