fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0e5414a-d30b-49a2-ba28-82f51922b695
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy
  • Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony)
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki smalcu gęsiego i szklimy posiekaną cebulę
  • Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodajemy upieczonego kalafiora i bulion (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu, a resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta)
  • Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez około 20 minut
  • Do ugotowanej zupy dodajemy mleko kokosowe i całość dokładnie miksujemy
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu i ponownie podgrzewamy do wrzenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Kalafior (świeży) (800 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon.  Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…

WIĘCEJ >