fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0e5414a-d30b-49a2-ba28-82f51922b695
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy
  • Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony)
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki smalcu gęsiego i szklimy posiekaną cebulę
  • Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodajemy upieczonego kalafiora i bulion (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu, a resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta)
  • Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez około 20 minut
  • Do ugotowanej zupy dodajemy mleko kokosowe i całość dokładnie miksujemy
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu i ponownie podgrzewamy do wrzenia

Rady dietetyka

1 porcja zupy krem to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje zup krem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 średni kalafior (800 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • 2 cebule (400 g)
  • 3-4 szklanki rosołu (1000 ml)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…

WIĘCEJ >

Koktajl miętowe mango

Myjemy mango, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę Myjemy liście sałaty rzymskiej oraz liście mięty Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Kulki czarne

Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia

WIĘCEJ >