Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy
- Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony)
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki smalcu gęsiego i szklimy posiekaną cebulę
- Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodajemy upieczonego kalafiora i bulion (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu, a resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta)
- Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez około 20 minut
- Do ugotowanej zupy dodajemy mleko kokosowe i całość dokładnie miksujemy
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu i ponownie podgrzewamy do wrzenia
Rady dietetyka
1 porcja zupy krem to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje zup krem.
Autor
Lista składników
- 1 średni kalafior (800 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
- 2 cebule (400 g)
- 3-4 szklanki rosołu (1000 ml)
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem
Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…
WIĘCEJ >Koktajl miętowe mango
Myjemy mango, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę Myjemy liście sałaty rzymskiej oraz liście mięty Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Parówki drobiowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >Kulki czarne
Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia
WIĘCEJ >