Zupa szparagowa
Zupa szparagowa
Przygotowanie
- Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min
- Przecedzamy wywar
- Do gotowego wywaru dodajemy szparagi
- Wyciskamy sok z cytryny
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, po czym dodajemy do zupy
- Dodajemy szparagi
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną kolendrę i szczypiorek
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Możesz przyrządzić taką zupę z dowolnych, ulubionych warzyw, np. ze szpinaku lub cukinii (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- 1 pęczek zielonych szparagów (190 g)
- 1 cebula (100 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 2 gałązki kolendry (3 g)
- 2 gałązki szczypiorku (3 g)
- 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (7 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mleko makowe
Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…
WIĘCEJ >Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…
WIĘCEJ >Jaglanka jabłkowo-gruszkowa
Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…
WIĘCEJ >Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >