Zupa paprykowo-kalarepowa
Zupa paprykowo-kalarepowa
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy bulion
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
- Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut
- Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
- Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
- Cebulę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Podsmażoną cebulę przenosimy do garnka i całość gotujemy przez ok. 1 godz. (do miękkości)
- Zupę nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Kalarepa (165 g)
- Cebula (105 g)
- Wieprzowina łopatka (80 g)
- Papryka zielona (70 g)
- Papryka żółta (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Surówka z selera z rodzynkami i orzechami
Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…
WIĘCEJ >Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…
WIĘCEJ >Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado
Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…
WIĘCEJ >