Letnia zupa warzywna z groszkiem
Letnia zupa warzywna z groszkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchew, wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 minut
- Dodajemy ziemniaki i gotujemy przez ok. 20 minut
- Dodajemy groszek oraz przyprawy, mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Na koniec zabielamy zupę śmietaną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (750 ml)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Śmietana 18% (75 g)
- Groszek zielony (50 g)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Zupa pieczarkowa z estragonem
W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w słupki Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki, marchew oraz estragon i gotujemy przez ok. 10 minut W tym czasie grzyby dokładnie…
WIĘCEJ >Chrzanowa zupa krem
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa z topinamburem
Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >