fbpx
logo
Szukaj
open close

Letnia zupa warzywna z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cefa73486-f59a-4a8a-b89c-fb9c4ee73f6d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy ziemniaki i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Dodajemy groszek oraz przyprawy, mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na koniec zabielamy zupę śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (750 ml)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tofu Stir Fry z ryżem

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Tofu kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Imbir oraz czosnek obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy…

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Makowiec kokosowy

Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało Bierzemy…

WIĘCEJ >