fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Letnia zupa warzywna z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cefa73486-f59a-4a8a-b89c-fb9c4ee73f6d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy ziemniaki i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Dodajemy groszek oraz przyprawy, mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na koniec zabielamy zupę śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (750 ml)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Leczo na ostro

W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…

WIĘCEJ >

Omlet z pieczarkami na rukoli

Pieczarki kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-5 minut W tym czasie do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Masę jajeczną wylewamy…

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >