Zupa pieczarkowa z estragonem
Zupa pieczarkowa z estragonem
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy bulion
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w słupki
- Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki, marchew oraz estragon i gotujemy przez ok. 10 minut
- W tym czasie grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Następnie podsmażone grzyby przenosimy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
- Do szklanki przelewamy śmietankę, dodajemy sól oraz mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek
- Do śmietanki dolewamy odrobinę bulionu i ponownie dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy śmietankę do zupy
- Zupę doprawiamy pieprzem i podajemy ze świeżym estragonem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Pieczarka (świeża) (500 g)
- Ziemniak (225 g)
- Śmietanka kremówka 30% (120 ml)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Estragon (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Zupa paprykowo-kalarepowa
Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy…
WIĘCEJ >Zupa rybna
Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…
WIĘCEJ >Wiosenna zupa z pokrzywy
Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach Gotujemy…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >