Wiosenna zupa z pokrzywy
Wiosenna zupa z pokrzywy
Przygotowanie
- Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody
- Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy
- Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu
- Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach
- Gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut
- Wrzucamy pociętą na małe kawałki pokrzywę, mieszamy i zdejmujemy z ognia
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie.
Uwagi
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki rosołu (500 ml)
- 1 duży bukiet młodej pokrzywy (50 g)
- 2 garści suszonych borowików (20 g)
- 1 cebula (200 g)
- 2 marchewki (120 g)
- ½ cukinii (150 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kiszone buraki
Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony) Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i…
WIĘCEJ >Buraczki na ciepło
Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.
WIĘCEJ >Pudding chia
Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….
WIĘCEJ >Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…
WIĘCEJ >