Wiosenna zupa z pokrzywy
Wiosenna zupa z pokrzywy
Przygotowanie
- Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody
- Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy
- Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu
- Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach
- Gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut
- Wrzucamy pociętą na małe kawałki pokrzywę, mieszamy i zdejmujemy z ognia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cukinia zielona (150 g)
- Marchew (świeża) (135 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Pokrzywa (świeża) (50 g)
- Borowik suszony (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pizzerki z bakłażana
Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…
WIĘCEJ >Bekonowe kulki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze Blachę wkładamy do…
WIĘCEJ >Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem
Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab
WIĘCEJ >Grzyby duszone z cukinią
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…
WIĘCEJ >