fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna zupa z pokrzywy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2916b4d0-a0eb-4865-b28d-404f414cf9d8
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wiosenna zupa z pokrzywy

Przygotowanie

  • Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody
  • Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy
  • Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu
  • Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach
  • Gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut
  • Wrzucamy pociętą na małe kawałki pokrzywę, mieszamy i zdejmujemy z ognia

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie.

Uwagi

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 szklanki rosołu (500 ml)
  • 1 duży bukiet młodej pokrzywy (50 g)
  • 2 garści suszonych borowików (20 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • ½ cukinii (150 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Nożyczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >