fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna zupa z pokrzywy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2916b4d0-a0eb-4865-b28d-404f414cf9d8

Wiosenna zupa z pokrzywy

Przygotowanie

  • Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody
  • Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy
  • Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu
  • Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach
  • Gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut
  • Wrzucamy pociętą na małe kawałki pokrzywę, mieszamy i zdejmujemy z ognia

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie.

Uwagi

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 szklanki rosołu (500 ml)
  • 1 duży bukiet młodej pokrzywy (50 g)
  • 2 garści suszonych borowików (20 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • ½ cukinii (150 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Nożyczki
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >