fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna zupa z pokrzywy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2916b4d0-a0eb-4865-b28d-404f414cf9d8
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wiosenna zupa z pokrzywy

Przygotowanie

  • Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody
  • Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy
  • Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu
  • Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach
  • Gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut
  • Wrzucamy pociętą na małe kawałki pokrzywę, mieszamy i zdejmujemy z ognia

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie.

Uwagi

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 szklanki rosołu (500 ml)
  • 1 duży bukiet młodej pokrzywy (50 g)
  • 2 garści suszonych borowików (20 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • ½ cukinii (150 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Nożyczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiszone buraki

Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony) Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i…

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >

Pudding chia

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >