Zupa selerowo-gruszkowa
Zupa selerowo-gruszkowa
Przygotowanie
- Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba)
- Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy przez 2 min
- Dorzucamy seler i gruszkę
- Zasmażamy 2 min
- Zalewamy rosołem/bulionem
- Gotujemy 20 min
- Miksujemy blenderem na gładki krem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz masła klarowanego. Zastąp masło olejem kokosowym.
Porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Przepisy na bazę do zupy znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- ½ gruszki (ok. 65 g)
- ¼ selera (ok. 45 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu (15 g)
- 350 ml bulionu mięsnego
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bułki bezglutenowe
Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…
WIĘCEJ >Grillowany z boczkiem burger Ajwen
Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita Formujemy z mięsa okrągłego burgera…
WIĘCEJ >Grillowana dynia z kiełbasą
Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…
WIĘCEJ >Chrupiące skrzydełka
Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…
WIĘCEJ >