Wołowina z kapustą
Wołowina z kapustą
Przygotowanie
- Mięso wrzucamy na dużą patelnie z roztopionym tłuszczem, podsmażamy
- Gdy już całkowicie zbrązowieje, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i starte marchewki
- Dusimy razem do momentu aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodajemy kapustę i przyprawy
- Gotujemy jeszcze około 10 minut, często mieszając, aż kapusta zmięknie.
Rady dietetyka
Mięso najlepiej jest samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wołowiną i z dodatkami.
Autor
Lista składników
- 500 g mielonej wołowiny (wieprzowiny lub dziczyzny )
- 1 mała główka kapusty (1100 g)
- 2 pokrojone w cienkie plasterki cebule (400 g)
- 3 starte marchewki (180 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżeczka bazylii suszonej (1 g)
- 1 łyżeczka oregano (1 g)
- 1 łyżeczka tymianku (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…
WIĘCEJ >Polędwica z dorsza na szpinaku
Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami
Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mięso mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi,…
WIĘCEJ >