fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidorowa wołowina z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c24f7f235-77d7-4dd7-b336-51d41c44ee0e-1

Pomidorowa wołowina z cukinią

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
  • Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  • Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i dusimy ok. 10 minut,
  • W tym czasie cukinię kroimy na makaron.
  • Wrzucamy warzywa do mięsa i dusumy przez kolejne 10 minut, aby woda odparowała a sos się zredukował.
  • Podajemy posypane płatkami drożdżowymi.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli przepis Cię zaintrygował – wypróbuj nasze propozycje znajdujące się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g mielonej wołowiny
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 łyżeczka chilli (4 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Opcjonalnie:1 łyżka płatków drożdżowych (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >

Chorizo z marchewką

Marchewkę obieramy ‘na makaron’ przy pomocy obieraczki do warzywa Na patelni układamy plastry chorizo i wytapiamy z nich tłuszcz Do kiełbasy dodajemy makaron marchewkowy oraz masło Smażymy przez 5 minut

WIĘCEJ >