fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidorowa wołowina z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c24f7f235-77d7-4dd7-b336-51d41c44ee0e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pomidorowa wołowina z cukinią

Przygotowanie

  • Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa
  • Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  • Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i dusimy ok. 10 minut,
  • W tym czasie cukinię kroimy na makaron.
  • Wrzucamy warzywa do mięsa i dusumy przez kolejne 10 minut, aby woda odparowała a sos się zredukował.
  • Podajemy posypane płatkami drożdżowymi.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli przepis Cię zaintrygował – wypróbuj nasze propozycje znajdujące się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g mielonej wołowiny
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 łyżeczka chilli (4 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Opcjonalnie:1 łyżka płatków drożdżowych (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Duszone gruszki

Gruszki dusimy z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym, dodajemy cynamon i kurkumę Truskawki, jagody, miód miksujemy. Polewamy gruszki. 

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…

WIĘCEJ >