Tofu z bakłażanem i papryką
Tofu z bakłażanem i papryką
Przygotowanie
- Bakłażana i tofu kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w słupki
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy bakłażana i smażymy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając
- Dodajemy tofu, paprykę i cebulę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy sos sojowy i wodę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tofu.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (240 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Tofu naturalne (200 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula dymka (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z mięsem
Do miski wkładamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser, sos sojowy oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Do osobnej miski wsypujemy mąkę Z masy mięsnej formujemy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące…
WIĘCEJ >Salsa meksykańska
Warzywa kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawami i polewamy sokiem z cytryny.
WIĘCEJ >Warzywa zapiekane z kiełbasą
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…
WIĘCEJ >Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami
Pierś kaczki z żurawiną Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Skórę piersi kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony (tak aby powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry) Następnie…
WIĘCEJ >