fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofu z chilli i orzeszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc972c730-d4d3-4b24-b420-479232a6b705-1

Tofu z chilli i orzeszkami

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
  • Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  • Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Tofu naturalne (ok. 400 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2-3 łyżki mąki do obtaczania np. jasnej żytniej (39 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (75 g)
  • 1 garść świeżej kolendry (1 g)
  • ½ papryczki chilli (20 g)
  • 1 garść solonych orzeszków ziemnych (30 g)

Sos do tofu

  • 50 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (12 g)
  • 2 posiekane ząbki czosnku (10 g)
  • 1 posiekana dymka (biała część)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >

Shakshouka

Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…

WIĘCEJ >

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >