fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofu z chilli i orzeszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc972c730-d4d3-4b24-b420-479232a6b705-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tofu z chilli i orzeszkami

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
  • Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  • Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

Tofu

  • Tofu naturalne (400 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Mąka żytnia (45 g)
  • Orzech ziemny (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kolendra (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Sos sojowy (50 g)
  • Ocet ryżowy (12 ml)
  • Cebula dymka (10 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…

WIĘCEJ >

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >