Tofu z chilli i orzeszkami
Tofu z chilli i orzeszkami
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
- Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
Tofu
- Tofu naturalne (400 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Mąka żytnia (45 g)
- Orzech ziemny (30 g)
- Chili (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kolendra (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos
- Sos sojowy (50 g)
- Ocet ryżowy (12 ml)
- Cebula dymka (10 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Papryka faszerowana sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…
WIĘCEJ >Jednoporcjowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…
WIĘCEJ >Zupa rybna
Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…
WIĘCEJ >