Tofu z chilli i orzeszkami
Tofu z chilli i orzeszkami
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
- Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu.
Autor
Lista składników
- Tofu naturalne (ok. 400 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2-3 łyżki mąki do obtaczania np. jasnej żytniej (39 g)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (75 g)
- 1 garść świeżej kolendry (1 g)
- ½ papryczki chilli (20 g)
- 1 garść solonych orzeszków ziemnych (30 g)
Sos do tofu
- 50 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
- 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (12 g)
- 2 posiekane ząbki czosnku (10 g)
- 1 posiekana dymka (biała część)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z topinamburu
Z warzyw i przypraw ugotować bulion warzywny. Do wywaru dodać pokrojonego pora i drobno pokrojony (wcześniej obrany) topinambur. Gotować około 20 minut. Zmiksować.
WIĘCEJ >Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty
Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…
WIĘCEJ >Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami
Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…
WIĘCEJ >Makaron z batatów z sosem brokułowym
Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…
WIĘCEJ >