fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofu z chilli i orzeszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc972c730-d4d3-4b24-b420-479232a6b705-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tofu z chilli i orzeszkami

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
  • Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  • Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Tofu naturalne (ok. 400 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2-3 łyżki mąki do obtaczania np. jasnej żytniej (39 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (75 g)
  • 1 garść świeżej kolendry (1 g)
  • ½ papryczki chilli (20 g)
  • 1 garść solonych orzeszków ziemnych (30 g)

Sos do tofu

  • 50 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (12 g)
  • 2 posiekane ząbki czosnku (10 g)
  • 1 posiekana dymka (biała część)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >