fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofu z chilli i orzeszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc972c730-d4d3-4b24-b420-479232a6b705-1

Tofu z chilli i orzeszkami

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
  • Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  • Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Tofu naturalne (ok. 400 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2-3 łyżki mąki do obtaczania np. jasnej żytniej (39 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (75 g)
  • 1 garść świeżej kolendry (1 g)
  • ½ papryczki chilli (20 g)
  • 1 garść solonych orzeszków ziemnych (30 g)

Sos do tofu

  • 50 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (12 g)
  • 2 posiekane ząbki czosnku (10 g)
  • 1 posiekana dymka (biała część)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Siekany tatar z wołowiny

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Maniok z czerwoną cebulą

Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie) Gotujemy…

WIĘCEJ >

Makaron z batatów z sosem brokułowym

Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…

WIĘCEJ >