Tofu z chilli i orzeszkami
Tofu z chilli i orzeszkami
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
- Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu.
Autor
Lista składników
- Tofu naturalne (ok. 400 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2-3 łyżki mąki do obtaczania np. jasnej żytniej (39 g)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (75 g)
- 1 garść świeżej kolendry (1 g)
- ½ papryczki chilli (20 g)
- 1 garść solonych orzeszków ziemnych (30 g)
Sos do tofu
- 50 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
- 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (12 g)
- 2 posiekane ząbki czosnku (10 g)
- 1 posiekana dymka (biała część)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Słoneczna sałatka sardynkowa
Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…
WIĘCEJ >Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…
WIĘCEJ >Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…
WIĘCEJ >Warzywa zapiekane z kiełbasą
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…
WIĘCEJ >