fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofu z chilli i orzeszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc972c730-d4d3-4b24-b420-479232a6b705-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tofu z chilli i orzeszkami

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”.
  • Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  • Obsmażone tofu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i posiekaną papryczką chilli oraz świeżymi listkami kolendry.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Sosu możemy użyć jako marynatę i zamarynować w nim tofu jeszcze przed obsmażeniem.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem z tofu – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

Tofu

  • Tofu naturalne (400 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Mąka żytnia (45 g)
  • Orzech ziemny (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kolendra (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Sos sojowy (50 g)
  • Ocet ryżowy (12 ml)
  • Cebula dymka (10 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…

WIĘCEJ >