Tofucznica z cebulką i pomidorami
Tofucznica z cebulką i pomidorami
Przygotowanie
- Cebulę siekamy
- Wrzucamy ją na patelnię i szklimy na złoty kolor
- Pomidory kroimy w kosteczkę
- Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory
- Dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparuje z nich sok
- Do warzyw dodajemy pokruszone tofu oraz kurkumę
- Mieszamy
- Przyprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zainspiruj się innymi daniami z tofu, które znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 1 kostka tofu naturalnego (250 g)
- 2 cebule białe (400 g)
- 3 pomidory (510 g)
- 1 szczypta kurkumy (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Shakshouka
Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…
WIĘCEJ >Placki marchewkowe
Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.
WIĘCEJ >Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >