Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią
Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min
- Cebulę siekamy
- Kurki kroimy
- Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Cukinię dorzucamy do cebuli i kurek
- Następnie dodajemy groszek
- Dusimy wszystkie warzywa
- Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy szczypiorek, sól i pieprz do smaku
- Kaszę odcedzamy i przepłukujemy
- Tofu kroimy w kostkę
- Tofu dodajemy do kaszy wraz z ½ szklanki wody
- Miksujemy na gładką masę
- Do ciasta wrzucamy podsmażone warzywa
- Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby solą oraz pieprzem
- Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy
- Wylewamy masę na patelnię
- Omlet smażymy do momentu, aż uzyska rumianą barwę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem tofu.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (150 g)
- Cebula (105 g)
- Woda (100 ml)
- Kasza gryczana niepalona (90 g)
- Groszek zielony (70 g)
- Tofu naturalne (60 g)
- Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Szczypiorek (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Tofucznica z cebulką i pomidorami
Cebulę siekamy Wrzucamy ją na patelnię i szklimy na złoty kolor Pomidory kroimy w kosteczkę Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory Dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparuje z nich sok Do warzyw dodajemy…
WIĘCEJ >Filety z tofu panierowane w orzechach
Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…
WIĘCEJ >Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…
WIĘCEJ >Tofu z chilli i orzeszkami
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…
WIĘCEJ >