fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-19

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min
  • Cebulę siekamy
  • Kurki kroimy
  • Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki
  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Cukinię dorzucamy do cebuli i kurek
  • Następnie dodajemy groszek
  • Dusimy wszystkie warzywa
  • Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy szczypiorek, sól i pieprz do smaku
  • Kaszę odcedzamy i przepłukujemy
  • Tofu kroimy w kostkę
  • Tofu dodajemy do kaszy wraz z ½ szklanki wody
  • Miksujemy na gładką masę
  • Do ciasta wrzucamy podsmażone warzywa
  • Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby solą oraz pieprzem
  • Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy
  • Wylewamy masę na patelnię
  • Omlet smażymy do momentu, aż uzyska rumianą barwę

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj inne, równie smaczne potrawy z tofu, które znajdziesz w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (90 g)
  • 1 cebula biała (200 g)
  • 1 garść kurek (50 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ szklanki zielonego groszku (70 g)
  • 4 łyżki szczypiorku (20 g)
  • ¼ kostki tofu naturalnego (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z gruszką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Wieniec z makreli z granatem

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Na sałacie układamy kawałki ryby z usuniętymi ośćmi Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki Posypujemy granatem Polewamy sosem po sałacie 

WIĘCEJ >