fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e1a3c55-2d04-43cd-a27a-6a12acc660d0
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min
  • Cebulę siekamy
  • Kurki kroimy
  • Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki
  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Cukinię dorzucamy do cebuli i kurek
  • Następnie dodajemy groszek
  • Dusimy wszystkie warzywa
  • Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy szczypiorek, sól i pieprz do smaku
  • Kaszę odcedzamy i przepłukujemy
  • Tofu kroimy w kostkę
  • Tofu dodajemy do kaszy wraz z ½ szklanki wody
  • Miksujemy na gładką masę
  • Do ciasta wrzucamy podsmażone warzywa
  • Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby solą oraz pieprzem
  • Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy
  • Wylewamy masę na patelnię
  • Omlet smażymy do momentu, aż uzyska rumianą barwę

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj inne, równie smaczne potrawy z tofu, które znajdziesz w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (90 g)
  • 1 cebula biała (200 g)
  • 1 garść kurek (50 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ szklanki zielonego groszku (70 g)
  • 4 łyżki szczypiorku (20 g)
  • ¼ kostki tofu naturalnego (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki

Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Puree z cukinii z szynką dojrzewającą

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką

WIĘCEJ >