Filety z tofu panierowane w orzechach
Filety z tofu panierowane w orzechach
Przygotowanie
- Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku.
- W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem.
- Następnie obie mąki mieszamy z wodą do powstania konsystencji ciasta naleśnikowego. Można do tego ciasta dodać przypraw np. do kurczaka, ale uwaga na sól, bo jest jej już dużo w sosie sojowym.
- Tofu maczamy w cieście, a następnie dokładnie panierujemy w posiekanych orzechach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Tofu naturalne (400 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Sos sojowy (40 g)
- Orzech włoski (30 g)
- Orzech ziemny (30 g)
- Woda (30 ml)
- Mąka ziemniaczana (25 g)
- Sezam biały (20 g)
- Mąka kukurydziana (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger z pieczarki
Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…
WIĘCEJ >Zupa z dorsza z morskim spaghetti
Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka
Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…
WIĘCEJ >