fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Filety z tofu panierowane w orzechach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce45e480e-00cc-4b11-8407-ad89394aee9e-1

Filety z tofu panierowane w orzechach

Przygotowanie

  • Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku.
  • W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem.
  • Następnie obie mąki mieszamy z wodą do powstania konsystencji ciasta naleśnikowego. Można do tego ciasta dodać przypraw np. do kurczaka, ale uwaga na sól, bo jest jej już dużo w sosie sojowym.
  • Tofu maczamy w cieście, a następnie dokładnie panierujemy w posiekanych orzechach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie można użyć dowolnych orzechów np. pistacji, nerkowców.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g tofu marynowanego w sosie sojowym lub naturalnego
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • 1 garść orzechów ziemnych (30 g)
  • 2 łyżki nasion sezamu (20 g)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (10 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)
  • 4 łyżki sosu sojowego (40 g)
  • Woda
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Opcjonalnie: zioła do mięs

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Sałatka jesienna z granatem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…

WIĘCEJ >

Burger z jelenia z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…

WIĘCEJ >