fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofu Stir Fry z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf24f6cd-2637-4abf-8d6b-f50fd20f4ce6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tofu Stir Fry z ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Tofu kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Imbir oraz czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy tofu oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy imbir, cebulę, marchew oraz grzyby i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż, sos sojowy oraz przyprawy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem tofu.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Tofu naturalne (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Suszone grzyby Mun (25 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Siekany tatar z wołowiny

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…

WIĘCEJ >

Czipsy z topinambura

Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka

Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy

WIĘCEJ >