fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofu Stir Fry z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf24f6cd-2637-4abf-8d6b-f50fd20f4ce6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tofu Stir Fry z ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Tofu kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Imbir oraz czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy tofu oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy imbir, cebulę, marchew oraz grzyby i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż, sos sojowy oraz przyprawy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem tofu.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Tofu naturalne (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Suszone grzyby Mun (25 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane warzywa z boczniakami

Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.  

WIĘCEJ >

Kulki wołowe

Dwie 2 pieczarki pozbawiamy ogonków Drobno siekamy ogonki, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku Formujemy masę przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy jednocześnie kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy na talerzu Przekładamy…

WIĘCEJ >

Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem

Kaszę przesypujemy do garnka Zalewamy mlekiem Podgrzewamy Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli Gotujemy na małym ogniu przez 20 min Od czasu do czasu mieszamy Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki Mieszamy i…

WIĘCEJ >