fbpx
logo
Szukaj
open close

Tofurnik z karmelem daktylowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced2f7711-af9f-4fef-bcdc-cdc99e3eeb89-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tofurnik z karmelem daktylowym

Przygotowanie

  • Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę.

Spód:

  • Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą łyżkę daktyli mieszamy na lepiącą się masę, którą wykładamy spód małej tortownicy lub formy.

Masa serowa:

  • Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Odstawiamy do ochłodzenia.
  • Tofu, cukier i wanilię oraz sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą miksera z ostrzami lub blendera.
  • Następnie dodajemy do masy wystudzony budyń i miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Na przygotowany wcześniej spód wykładamy masę serową i wyrównujemy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach, aż góra się porządnie zarumieni.

Przybranie:

  • Pozostałą masę daktylową mieszamy dokładnie z masłem orzechowym.
  • W razie zbyt gęstej konsystencji dodajemy wody z moczenia daktyli.
  • Karmel wykładany na wierzch schłodzonego tofurnika i jego wierzch posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie przedstawia tofurnik wykonany z większej porcji (800 g tofu) i w większej tortownicy.

Autor

Maria Chuchla
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Orzech laskowy (50 g)
  • Mąka owsiana (50 g)
  • Daktyl (45 g)
  • Kakao w proszku (5 g)

Masa serowa

  • Tofu naturalne (600 g)
  • Mleko migdałowe (350 ml)
  • Cukier trzcinowy (85 g)
  • Budyń waniliowy – proszek (35 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (5 g)

Dekoracja

  • Daktyl (45 g)
  • Orzech ziemny (30 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Mikser, Miska, Piekarnik, Sitko, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >

Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym

Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >