Tofurnik z karmelem daktylowym
Tofurnik z karmelem daktylowym
Przygotowanie
- Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę.
Spód:
- Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą łyżkę daktyli mieszamy na lepiącą się masę, którą wykładamy spód małej tortownicy lub formy.
Masa serowa:
- Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Odstawiamy do ochłodzenia.
- Tofu, cukier i wanilię oraz sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą miksera z ostrzami lub blendera.
- Następnie dodajemy do masy wystudzony budyń i miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Na przygotowany wcześniej spód wykładamy masę serową i wyrównujemy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach, aż góra się porządnie zarumieni.
Przybranie:
- Pozostałą masę daktylową mieszamy dokładnie z masłem orzechowym.
- W razie zbyt gęstej konsystencji dodajemy wody z moczenia daktyli.
- Karmel wykładany na wierzch schłodzonego tofurnika i jego wierzch posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Zdjęcie przedstawia tofurnik wykonany z większej porcji (800 g tofu) i w większej tortownicy.
Autor
Lista składników
Spód
- Orzech laskowy (50 g)
- Mąka owsiana (50 g)
- Daktyl (45 g)
- Kakao w proszku (5 g)
Masa serowa
- Tofu naturalne (600 g)
- Mleko migdałowe (350 ml)
- Cukier trzcinowy (85 g)
- Budyń waniliowy (35 g)
- Sok z cytryny (12 g)
- Wanilia ekstrakt (5 g)
Dekoracja
- Daktyl (45 g)
- Orzech ziemny (30 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Naleśniki dyniowe
Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.
WIĘCEJ >Placki jabłkowe z sosem malinowym
Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…
WIĘCEJ >