fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofurnik z karmelem daktylowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced2f7711-af9f-4fef-bcdc-cdc99e3eeb89-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tofurnik z karmelem daktylowym

Przygotowanie

  • Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę.

Spód:

  • Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą łyżkę daktyli mieszamy na lepiącą się masę, którą wykładamy spód małej tortownicy lub formy.

Masa serowa:

  • Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Odstawiamy do ochłodzenia.
  • Tofu, cukier i wanilię oraz sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą miksera z ostrzami lub blendera.
  • Następnie dodajemy do masy wystudzony budyń i miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Na przygotowany wcześniej spód wykładamy masę serową i wyrównujemy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach, aż góra się porządnie zarumieni.

Przybranie:

  • Pozostałą masę daktylową mieszamy dokładnie z masłem orzechowym.
  • W razie zbyt gęstej konsystencji dodajemy wody z moczenia daktyli.
  • Karmel wykładany na wierzch schłodzonego tofurnika i jego wierzch posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zdjęcie przedstawia tofurnik wykonany z większej porcji (800 g tofu) i w większej tortownicy.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • 50 g siekanych dowolnych orzechów
  • 5 łyżek mielonych płatków owsianych lub mąki owsianej (50 g)
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)
  • 1 garść daktyli (45 g)

Masa serowa

  • 600 g tofu naturalnego
  • 350 ml roślinnego mleka
  • 1 op. budyniu o smaku waniliowym (37 g)
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 1 kawałek wanilii (5 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)

Dekoracja

  • 1 duża garść daktyli (45 g)
  • 1 duża łyżka masła orzechowego (20 g)
  • 1 duża garść solonych arachidów (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Piekarnik, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…

WIĘCEJ >

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >