fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tofurnik z karmelem daktylowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced2f7711-af9f-4fef-bcdc-cdc99e3eeb89-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tofurnik z karmelem daktylowym

Przygotowanie

  • Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę.

Spód:

  • Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą łyżkę daktyli mieszamy na lepiącą się masę, którą wykładamy spód małej tortownicy lub formy.

Masa serowa:

  • Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Odstawiamy do ochłodzenia.
  • Tofu, cukier i wanilię oraz sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą miksera z ostrzami lub blendera.
  • Następnie dodajemy do masy wystudzony budyń i miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Na przygotowany wcześniej spód wykładamy masę serową i wyrównujemy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach, aż góra się porządnie zarumieni.

Przybranie:

  • Pozostałą masę daktylową mieszamy dokładnie z masłem orzechowym.
  • W razie zbyt gęstej konsystencji dodajemy wody z moczenia daktyli.
  • Karmel wykładany na wierzch schłodzonego tofurnika i jego wierzch posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zdjęcie przedstawia tofurnik wykonany z większej porcji (800 g tofu) i w większej tortownicy.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Orzech laskowy (50 g)
  • Mąka owsiana (50 g)
  • Daktyl (45 g)
  • Kakao w proszku (5 g)

Masa serowa

  • Tofu naturalne (600 g)
  • Mleko migdałowe (350 ml)
  • Cukier trzcinowy (85 g)
  • Budyń waniliowy (35 g)
  • Sok z cytryny (12 g)
  • Wanilia ekstrakt (5 g)

Dekoracja

  • Daktyl (45 g)
  • Orzech ziemny (30 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Mikser, Miska, Piekarnik, Sitko, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…

WIĘCEJ >

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Naleśniki dyniowe

Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >