Karmel daktylowy
Karmel daktylowy
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut.
- Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły.
- Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
Rady dietetyka
Dodając wodę spod daktyli możemy wybierać gęstszy i rzadszy karmel. Karmelu nie należy dodatkowo słodzić, gdyż jest wystarczająco słodki.
Uwagi
Karmel daktylowy to część przepisu na tofurnik z karmelem, który się znajduje się powyżej w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 1 garść daktyli (45 g)
- 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami
Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…
WIĘCEJ >Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Kaczka: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru Cebulę obieramy i kroimy w piórka Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę Mięso mieszamy z cebula i gruszkami Ustawiamy…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami
Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…
WIĘCEJ >Spring rolls sajgonki
Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…
WIĘCEJ >