Karmel daktylowy
Karmel daktylowy
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut.
- Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły.
- Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
Rady dietetyka
Dodając wodę spod daktyli możemy wybierać gęstszy i rzadszy karmel. Karmelu nie należy dodatkowo słodzić, gdyż jest wystarczająco słodki.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Karmel daktylowy to część przepisu na tofurnik z karmelem, który się znajduje się powyżej w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- Daktyl (45 g)
- Masło migdałowe (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bezglutenowy deser z tapioki
Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…
WIĘCEJ >Pizzerinka
Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette miodowy
Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund
WIĘCEJ >Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów
Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.
WIĘCEJ >