fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grzyby duszone z bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce23450d7-8f00-4a9f-beac-a83e39deebc0
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grzyby duszone z bakłażanem

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy i kroimy w plasterki
  • Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok
  • Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy
  • Cebule drobno siekamy
  • Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy
  • Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i smażymy około 10 minut, do czasu, aż bakłażan lekko zmięknie
  • Przekładamy do miski i odstawiamy
  • Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek
  • Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli
  • Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut
  • Gdyby grzyby przywierały do dna, należy wlać 3-4 łyżki gorącej wody
  • Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażonego bakłażana, mieszamy, wlewamy około pół szklanki gorącej wody i dusimy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami
  • W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Rady dietetyka

Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnej diety oraz powiązanych nietolerancji – więcej] informacji w piktogramach.

Uwagi

Zainspiruj się innymi, równie smacznymi potrawami z wykorzystaniem bakłażana – zajrzyj w powiązane przepisy.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g borowików
  • 200 g podgrzybków
  • 1 średni bakłażan (240 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - duża, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy.  Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…

WIĘCEJ >

Miętowy chłodnik z ogórka zielonego

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy

WIĘCEJ >

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy

WIĘCEJ >