fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grzyby duszone z bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce23450d7-8f00-4a9f-beac-a83e39deebc0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grzyby duszone z bakłażanem

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy i kroimy w plasterki
  • Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok
  • Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy
  • Cebule drobno siekamy
  • Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy
  • Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i smażymy około 10 minut, do czasu, aż bakłażan lekko zmięknie
  • Przekładamy do miski i odstawiamy
  • Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek
  • Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli
  • Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut
  • Gdyby grzyby przywierały do dna, należy wlać 3-4 łyżki gorącej wody
  • Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażonego bakłażana, mieszamy, wlewamy około pół szklanki gorącej wody i dusimy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami
  • W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Rady dietetyka

Sprawdź każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Borowik (świeży) (200 g)
  • Podgrzybek (świeży) (200 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia - duża, Patelnia - głęboka, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru

Banana ugniatamy widelcem na papkę, a jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do…

WIĘCEJ >

Burger z dziczyzny

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >