fbpx
logo
Szukaj
open close

Grzyby duszone z bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce23450d7-8f00-4a9f-beac-a83e39deebc0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grzyby duszone z bakłażanem

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy i kroimy w plasterki
  • Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok
  • Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy
  • Cebule drobno siekamy
  • Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy
  • Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i smażymy około 10 minut, do czasu, aż bakłażan lekko zmięknie
  • Przekładamy do miski i odstawiamy
  • Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek
  • Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli
  • Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut
  • Gdyby grzyby przywierały do dna, należy wlać 3-4 łyżki gorącej wody
  • Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażonego bakłażana, mieszamy, wlewamy około pół szklanki gorącej wody i dusimy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami
  • W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Rady dietetyka

Sprawdź każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Borowik (świeży) (200 g)
  • Podgrzybek (świeży) (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia - duża, Patelnia - głęboka, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego (…)

WIĘCEJ >

Grzanki z bakłażana

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę kokosową, ocet i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (…)

WIĘCEJ >

Pizzerki z bakłażana

Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy (…)

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane (…)

WIĘCEJ >