Grzyby duszone z bakłażanem
Grzyby duszone z bakłażanem
Przygotowanie
- Grzyby myjemy i kroimy w plasterki
- Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok
- Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy
- Cebule drobno siekamy
- Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy
- Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i smażymy około 10 minut, do czasu, aż bakłażan lekko zmięknie
- Przekładamy do miski i odstawiamy
- Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek
- Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli
- Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut
- Gdyby grzyby przywierały do dna, należy wlać 3-4 łyżki gorącej wody
- Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażonego bakłażana, mieszamy, wlewamy około pół szklanki gorącej wody i dusimy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami
- W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnej diety oraz powiązanych nietolerancji – więcej] informacji w piktogramach.
Uwagi
Zainspiruj się innymi, równie smacznymi potrawami z wykorzystaniem bakłażana – zajrzyj w powiązane przepisy.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 200 g borowików
- 200 g podgrzybków
- 1 średni bakłażan (240 g)
- 1 cebula (200 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Egg coffee
Oddzielone dokładnie żółtka wrzucamy do miski, dosypujemy słodzidło (jeśli używamy) i ubijamy mikserem jak kogel mogel. Gdy żółtka przebiorą jaśniejszy kolor i utworzą piankę, dodajemy łyżkę śmietanki kokosowej i dalej miksujemy. Zaparzamy kawę jak lubimy…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….
WIĘCEJ >Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >Brownie pomidorowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…
WIĘCEJ >