Grzyby duszone z bakłażanem
Grzyby duszone z bakłażanem
Przygotowanie
- Grzyby myjemy i kroimy w plasterki
- Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok
- Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy
- Cebule drobno siekamy
- Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy
- Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i smażymy około 10 minut, do czasu, aż bakłażan lekko zmięknie
- Przekładamy do miski i odstawiamy
- Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek
- Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli
- Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut
- Gdyby grzyby przywierały do dna, należy wlać 3-4 łyżki gorącej wody
- Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażonego bakłażana, mieszamy, wlewamy około pół szklanki gorącej wody i dusimy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami
- W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnej diety oraz powiązanych nietolerancji – więcej] informacji w piktogramach.
Uwagi
Zainspiruj się innymi, równie smacznymi potrawami z wykorzystaniem bakłażana – zajrzyj w powiązane przepisy.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 200 g borowików
- 200 g podgrzybków
- 1 średni bakłażan (240 g)
- 1 cebula (200 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa zapiekane z serem kozim
Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy. Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…
WIĘCEJ >Miętowy chłodnik z ogórka zielonego
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy
WIĘCEJ >Naleśniki jaglane
Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu
WIĘCEJ >Surówka z pekińskiej
Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy
WIĘCEJ >