fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z bakłażana z oliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c44ab64db-380e-4f03-95c3-834db509dde3

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Przygotowanie

  • Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm)
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  • Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, do czasu aż bakłażan będzie miękki i przyrumieniony. W czasie pieczenia 1-2 razy mieszamy
  • Gotowe kawałki bakłażana przyprawić do smaku solą i pieprzem
  • Mieszamy z tartą skórką i sokiem cytrynowym, oliwkami, kaparami oraz natką pietruszki
  • Podajemy w temperaturze pokojowej. Jeżeli sałatka była przechowywana w lodówce, wyjmujemy ją na godzinę przed podaniem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne potrawy z wykorzystaniem bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duży bakłażan (240 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok i skórka otarta z ½ cytryny (40 g)
  • 2 łyżki kaparów odcedzonych z zalewy (20 g)
  • 1 garść zielonych oliwek (45 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki lub szczypiorku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowy mus

Wszystkie składniki blendujemy na mus. Podajemy.

WIĘCEJ >

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Czipsy z jarmużu

Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…

WIĘCEJ >

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >