Sałatka z bakłażana z oliwkami
Sałatka z bakłażana z oliwkami
Przygotowanie
- Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm)
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
- Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, do czasu aż bakłażan będzie miękki i przyrumieniony. W czasie pieczenia 1-2 razy mieszamy
- Gotowe kawałki bakłażana przyprawić do smaku solą i pieprzem
- Mieszamy z tartą skórką i sokiem cytrynowym, oliwkami, kaparami oraz natką pietruszki
- Podajemy w temperaturze pokojowej. Jeżeli sałatka była przechowywana w lodówce, wyjmujemy ją na godzinę przed podaniem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne potrawy z wykorzystaniem bakłażana.
Autor
Lista składników
- 1 duży bakłażan (240 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sok i skórka otarta z ½ cytryny (40 g)
- 2 łyżki kaparów odcedzonych z zalewy (20 g)
- 1 garść zielonych oliwek (45 g)
- 2-3 gałązki natki pietruszki lub szczypiorku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat
Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min Dodajemy ośmiornice i czosnek Wyciskamy sok z cytryny…
WIĘCEJ >Gołąbki warzywne – wegańskie
Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…
WIĘCEJ >Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…
WIĘCEJ >Czipsy z jarmużu
Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…
WIĘCEJ >