fbpx
logo
Szukaj
open close

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71f12eaf-a34d-49ed-9b20-294f10bfd687
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Przygotowanie

Twarożek:

  • Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło)
  • Na drugi dzień odlewamy tą wodę
  • Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem ręcznym lub nakładką szatkującą na jednolitą masę

Bakłażan:

  • Kroimy w cienkie plastry (im cieniej umiemy, tym lepiej – a jak ktoś ma w domu krajalnice, to już w ogóle jest zwycięzcą)
  • Rozgrzewamy SUCHĄ patelnię grillową
  • Kładziemy plastry bakłażana, tak żeby żaden się na siebie nie nakładał
  • Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz/deskę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po 1-2 łyżki twarożku z orzechów i zwijamy w rulon 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Twarożek z orzechów włoskich

  • Orzech włoski (200 g)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Bakłażan

  • Bakłażan (240 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…

WIĘCEJ >

Szybka sałatka z rukolą

Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy

WIĘCEJ >