fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71f12eaf-a34d-49ed-9b20-294f10bfd687
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Przygotowanie

Twarożek:

  • Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło)
  • Na drugi dzień odlewamy tą wodę
  • Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem ręcznym lub nakładką szatkującą na jednolitą masę

Bakłażan:

  • Kroimy w cienkie plastry (im cieniej umiemy, tym lepiej – a jak ktoś ma w domu krajalnice, to już w ogóle jest zwycięzcą)
  • Rozgrzewamy SUCHĄ patelnię grillową
  • Kładziemy plastry bakłażana, tak żeby żaden się na siebie nie nakładał
  • Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz/deskę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po 1-2 łyżki twarożku z orzechów i zwijamy w rulon 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Rolki można przygotować również cukinii – wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 bakłażan (240 g)
  • 200 g obranych orzechów włoskich
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 cytryny (160 g)
  • 2 łyżki miodu (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Zapiekane warzywa

Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż

WIĘCEJ >

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >