fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71f12eaf-a34d-49ed-9b20-294f10bfd687

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Przygotowanie

Twarożek:

  • Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło)
  • Na drugi dzień odlewamy tą wodę
  • Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem ręcznym lub nakładką szatkującą na jednolitą masę

Bakłażan:

  • Kroimy w cienkie plastry (im cieniej umiemy, tym lepiej – a jak ktoś ma w domu krajalnice, to już w ogóle jest zwycięzcą)
  • Rozgrzewamy SUCHĄ patelnię grillową
  • Kładziemy plastry bakłażana, tak żeby żaden się na siebie nie nakładał
  • Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz/deskę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po 1-2 łyżki twarożku z orzechów i zwijamy w rulon 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Rolki można przygotować również cukinii – wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 bakłażan (240 g)
  • 200 g obranych orzechów włoskich
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 cytryny (160 g)
  • 2 łyżki miodu (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >