fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71f12eaf-a34d-49ed-9b20-294f10bfd687
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Przygotowanie

Twarożek:

  • Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło)
  • Na drugi dzień odlewamy tą wodę
  • Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem ręcznym lub nakładką szatkującą na jednolitą masę

Bakłażan:

  • Kroimy w cienkie plastry (im cieniej umiemy, tym lepiej – a jak ktoś ma w domu krajalnice, to już w ogóle jest zwycięzcą)
  • Rozgrzewamy SUCHĄ patelnię grillową
  • Kładziemy plastry bakłażana, tak żeby żaden się na siebie nie nakładał
  • Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz/deskę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po 1-2 łyżki twarożku z orzechów i zwijamy w rulon 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Twarożek z orzechów włoskich

  • Orzech włoski (200 g)
  • Sok z cytryny (80 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Bakłażan

  • Bakłażan (240 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski Sałaty i…

WIĘCEJ >

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >