Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich
Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich
Przygotowanie
Twarożek:
- Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło)
- Na drugi dzień odlewamy tą wodę
- Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- Lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy blenderem ręcznym lub nakładką szatkującą na jednolitą masę
Bakłażan:
- Kroimy w cienkie plastry (im cieniej umiemy, tym lepiej – a jak ktoś ma w domu krajalnice, to już w ogóle jest zwycięzcą)
- Rozgrzewamy SUCHĄ patelnię grillową
- Kładziemy plastry bakłażana, tak żeby żaden się na siebie nie nakładał
- Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony
- Przekładamy na talerz/deskę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Nakładamy po 1-2 łyżki twarożku z orzechów i zwijamy w rulon
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Rolki można przygotować również cukinii – wówczas przepis pozostanie taki sam.
Autor
Lista składników
- 1 bakłażan (240 g)
- 200 g obranych orzechów włoskich
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 cytryny (160 g)
- 2 łyżki miodu (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłko pieczone z malinami i miodem
Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…
WIĘCEJ >Zapiekane warzywa
Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż
WIĘCEJ >Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą
Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >