fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71f12eaf-a34d-49ed-9b20-294f10bfd687

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Przygotowanie

Twarożek:

  • Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło)
  • Na drugi dzień odlewamy tą wodę
  • Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem ręcznym lub nakładką szatkującą na jednolitą masę

Bakłażan:

  • Kroimy w cienkie plastry (im cieniej umiemy, tym lepiej – a jak ktoś ma w domu krajalnice, to już w ogóle jest zwycięzcą)
  • Rozgrzewamy SUCHĄ patelnię grillową
  • Kładziemy plastry bakłażana, tak żeby żaden się na siebie nie nakładał
  • Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz/deskę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po 1-2 łyżki twarożku z orzechów i zwijamy w rulon 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Rolki można przygotować również cukinii – wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 bakłażan (240 g)
  • 200 g obranych orzechów włoskich
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 cytryny (160 g)
  • 2 łyżki miodu (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >