fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane pomidory z ziołami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-52
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekane pomidory z ziołami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy w grube plastry
  • Z chleba usuwamy skórkę i przenosimy go do robota kuchennego
  • Dodajemy połowę mieszanki czosnkowo-ziołowej wraz z pieprzem i miksujemy na grube okruchy
  • Zawartość robota przenosimy do miski, wlewamy połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy 1/3 ilości pomidorów
  • Następnie posypujemy mieszanką czosnkowo-ziołową i przyprawami, skrapiamy tłuszczem i układamy następną warstwę pomidorów i pozostałych składników (na wierzchu powinny być pomidory)
  • Na wierzch pomidorów nakładamy okruchy chlebowe i posypujemy serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (1000 g)
  • Chleb gryczany (na drożdżach) (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ser Parmezan (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Bazylia (świeża) (1.5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1.5 g)
  • Oregano (świeże) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki Batat z marchewką obieramy i kroimy w plastry Ziemniaki, batat i marchew gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Zieleninę drobno siekamy Warzywa odcedzamy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem

Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab

WIĘCEJ >