fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane pomidory z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf6a6e123-8077-4fad-a5da-137bb60a6e65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane pomidory z ziołami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy w grube plastry
  • Z chleba usuwamy skórkę i przenosimy go do robota kuchennego
  • Dodajemy połowę mieszanki czosnkowo-ziołowej wraz z pieprzem i miksujemy na grube okruchy
  • Zawartość robota przenosimy do miski, wlewamy połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy 1/3 ilości pomidorów
  • Następnie posypujemy mieszanką czosnkowo-ziołową i przyprawami, skrapiamy tłuszczem i układamy następną warstwę pomidorów i pozostałych składników (na wierzchu powinny być pomidory)
  • Na wierzch pomidorów nakładamy okruchy chlebowe i posypujemy serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem pomidorów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (1000 g)
  • Chleb gryczany (na drożdżach) (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ser Parmezan (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Niskotłuszczowy deser karmelowy

Do rondla wsypujemy cukier (2/3 ilości), wlewamy wodę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści Następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy do momentu, aż cukier zrobi się złotobrązowy Zakręcamy rondlem, tak aby masa gotowała…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem, awokado i pomidorkami

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (łój) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w paski Mięso przenosimy…

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >

Napój daktylowy

Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą konsystencję (z daktyli usuwamy pestki – jeśli są)

WIĘCEJ >