fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane pomidory z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf6a6e123-8077-4fad-a5da-137bb60a6e65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane pomidory z ziołami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pomidory kroimy w grube plastry
  • Z chleba usuwamy skórkę i przenosimy go do robota kuchennego
  • Dodajemy połowę mieszanki czosnkowo-ziołowej wraz z pieprzem i miksujemy na grube okruchy
  • Zawartość robota przenosimy do miski, wlewamy połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy 1/3 ilości pomidorów
  • Następnie posypujemy mieszanką czosnkowo-ziołową i przyprawami, skrapiamy tłuszczem i układamy następną warstwę pomidorów i pozostałych składników (na wierzchu powinny być pomidory)
  • Na wierzch pomidorów nakładamy okruchy chlebowe i posypujemy serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem pomidorów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (1000 g)
  • Chleb gryczany (na drożdżach) (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ser Parmezan (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śmietana z malinami

Do miski nakładamy śmietanę i posypujemy malinami

WIĘCEJ >

Czipsy z jarmużu

Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – zajączek

Z sera wycinamy małe kółka Z szynki wycinamy kawałki na kształt zajączka Z salami wycinamy kawałki na kształt uszek i nóżek zajączka Oliwkę kroimy na pół Szczypiorek kroimy w cienkie paski Z papryki wycinamy kawałki…

WIĘCEJ >