fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidory zapiekane z serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-89
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pomidory zapiekane z serem

Przygotowanie

  • Pomidory kroimy w cienkie plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem
  • Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Na dnie każdej kokilki układamy plastry pomidorów, następnie plastry cebuli i smarujemy tłuszczem z przyprawami, powtarzamy tę czynność jeszcze 2 razy, tak aby uzyskać 3 warstwy
  • Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką zawartość kokilek
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (500 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund

WIĘCEJ >

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…

WIĘCEJ >

Makaron z dwoma serami

Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do rondla wlewamy mleko i…

WIĘCEJ >

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami

Mięso kroimy w plastry o wielkości ok. 1,5 cm i posypujemy przyprawami Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy…

WIĘCEJ >