fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidory zapiekane z serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-89
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pomidory zapiekane z serem

Przygotowanie

  • Pomidory kroimy w cienkie plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem
  • Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Na dnie każdej kokilki układamy plastry pomidorów, następnie plastry cebuli i smarujemy tłuszczem z przyprawami, powtarzamy tę czynność jeszcze 2 razy, tak aby uzyskać 3 warstwy
  • Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką zawartość kokilek
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (500 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbasa i ziemniaki

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Następnie przenosimy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i mieszamy, tak aby każdy ziemniak równomiernie był pokryty tłuszczem i przyprawami…

WIĘCEJ >

Sałatka z kalafiora i batatu

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szynkę kroimy…

WIĘCEJ >

Owsianka – pingwin z borówkami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

Pierś kaczki z żurawiną Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Skórę piersi kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony (tak aby powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry) Następnie…

WIĘCEJ >