fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomidory nadziewane szpinakiem i zapiekane z mozzarellą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb4cbbe4-c013-43be-8293-d6d6b74b2071
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pomidory nadziewane szpinakiem i zapiekane z mozzarellą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Szpinak drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szpinak, dodajemy przyprawy (sól) i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Do miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy szpinak, posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką delikatnie wydrążamy miąższ z pestkami
  • Następnie ręcznikiem papierowym osuszamy sok, który pozostał w pomidorach
  • Wnętrza pomidorów posypujemy przyprawami (solą)
  • Do wydrążonych pomidorów nakładamy masę szpinakową, po czym układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Wierzch pomidorów posypujemy serem, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor bawole serce (800 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Bułka tarta (110 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Pizzerki z bakłażana

Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…

WIĘCEJ >

Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach

Każdy kotlet powinien ważyć ok. 115 g Mięso oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony Następnie przenosimy kotlety…

WIĘCEJ >

Jesienna surówka

Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >