fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomidory nadziewane szpinakiem i zapiekane z mozzarellą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb4cbbe4-c013-43be-8293-d6d6b74b2071
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pomidory nadziewane szpinakiem i zapiekane z mozzarellą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Szpinak drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szpinak, dodajemy przyprawy (sól) i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Do miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy szpinak, posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką delikatnie wydrążamy miąższ z pestkami
  • Następnie ręcznikiem papierowym osuszamy sok, który pozostał w pomidorach
  • Wnętrza pomidorów posypujemy przyprawami (solą)
  • Do wydrążonych pomidorów nakładamy masę szpinakową, po czym układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Wierzch pomidorów posypujemy serem, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor bawole serce (800 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Bułka tarta (110 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ (…)

WIĘCEJ >

Pomidory zapiekane z serem

Pomidory kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >

Pieczone pomidory

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem Pomidory kroimy na pół i wkładamy do naczynia żaroodporne (…)

WIĘCEJ >

Pomidory pieczone w szynce

Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, (…)

WIĘCEJ >