Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową
Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko)
- Koper siekamy
- Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz z koprem i postrząsamy garnkiem, tak aby każdy ziemniak obkleił się tłuszczem i koprem
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy ziemniaki i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Na talerz nakładamy ziemniaki, a obok kładziemy fasolkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (650 g)
- Fasola szparagowa żółta (świeża) (300 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kremowy indyk zapiekany z serem
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Zieleninę drobno siekamy Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut, a następnie pozostawiamy mięso…
WIĘCEJ >Burger z sarny z sałatą i warzywami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…
WIĘCEJ >Ziemniaczany żółw
Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…
WIĘCEJ >Zapiekane pieczarki z serem
Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści i stanie się gorący Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby powstała pasta Ściągamy rondel z kuchenki…
WIĘCEJ >