Ziemniaki pod serową pierzynką
Ziemniaki pod serową pierzynką
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plastry i układamy na papier
- Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
- Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
- Do miski wybijamy jajo i dokładnie mieszamy
- Blachę z ziemniakami wyciągamy z piekarnika, smarujemy ziemniaki serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 7-10 minut (do momentu zbrązowienia sera)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (1600 g)
- Bundz (200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Shake jaglany z owocami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Makaron kukurydziany z warzywami i tofu
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Placuszki z łososiem
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy pośrodku zagłębienie Do dzbanka wybijamy jaja, dolewamy maślankę i mieszamy Zawartość dzbanka zlewamy do zagłębienia w mące i dokładnie ucieramy na gęste ciasto 1/4 ilości…
WIĘCEJ >