fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz27-4-3

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki
  • Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min)
  • Do miski wkładamy twaróg
  • Dodajemy śmietanę
  • Siekamy szczypiorek i dodajemy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Ziemniaki kładziemy na talerzu, a na nie kładziemy gzik (twarożek ze śmietaną)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy ta potrawa odpowiada Twojej diecie i nietolerancjom – informacje zawarte w piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie półtłustego twarogu (250 g)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (100 ml)
  • ½ pęczka szczypiorku (ok. 10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…

WIĘCEJ >

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >