Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)
Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki
- Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min)
- Do miski wkładamy twaróg
- Dodajemy śmietanę
- Siekamy szczypiorek i dodajemy
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Ziemniaki kładziemy na talerzu, a na nie kładziemy gzik (twarożek ze śmietaną)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy ta potrawa odpowiada Twojej diecie i nietolerancjom – informacje zawarte w piktogramach.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 opakowanie półtłustego twarogu (250 g)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (100 ml)
- ½ pęczka szczypiorku (ok. 10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…
WIĘCEJ >Komosanka cynamonowo-czekoladowa
Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…
WIĘCEJ >Boczek z dzika z kaszą i kapustą
Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…
WIĘCEJ >