Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Przygotowanie
- Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce utrzeć wszystko za pomocą np. rączki noża.
- Mięso polewamy łyżką oliwy i wcieramy w nie marynatę.
- Na całej powierzchni mięsa robimy nakłucia nożem – mini kieszonki. Kolejne dwa ząbki czosnku kroimy w plasterki. W każdą kieszonkę wkładamy plasterek czosnku i parę igieł rozmarynu.
- Związujemy mięso sznurkiem kuchennym, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy mięso z folii i czekamy przynajmniej godzinę, aż uzyska temperaturę pokojową.
- Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy dwie gałązki rozmarynu oraz resztę ząbków czosnku. Czosnku nie obieramy z łupiny tylko rozgniatamy nożem. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy i kładziemy jeszcze jedną gałązkę rozmarynu na wierzch.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy mięso, zmniejszamy od razu temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy pół godziny bez przykrycia. Po tym czasie wlewamy do naczynia trochę wywaru mięsnego lub wody i przykrywamy mięso pokrywką. Pieczemy jagnięcinę jeszcze dwie godziny. Jeśli kawałek jest większy, trzeba wydłużyć czas pieczenia. W trakcie pieczenia można również spróbować czy stan wypieczenia nam już odpowiada.
- Listki mięty i sól ucieramy w moździerzu, dodajemy ocet, gorącą wodę i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Podajemy z mięsem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina udziec (700 g)
- Bulion mięsny (30 ml)
- Czosnek (świeży) (25 g)
- Woda (15 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Leczo z dyni
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Marchew obieramy i…
WIĘCEJ >Kokosowy dorsz
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…
WIĘCEJ >Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy mleko kokosowe Dodajemy rybę Wyciskamy sok z cytryny Gotujemy 12 min na małym ogniu Wyjmujemy…
WIĘCEJ >