Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Przygotowanie
- Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce utrzeć wszystko za pomocą np. rączki noża.
- Mięso polewamy łyżką oliwy i wcieramy w nie marynatę.
- Na całej powierzchni mięsa robimy nakłucia nożem – mini kieszonki. Kolejne dwa ząbki czosnku kroimy w plasterki. W każdą kieszonkę wkładamy plasterek czosnku i parę igieł rozmarynu.
- Związujemy mięso sznurkiem kuchennym, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy mięso z folii i czekamy przynajmniej godzinę, aż uzyska temperaturę pokojową.
- Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy dwie gałązki rozmarynu oraz resztę ząbków czosnku. Czosnku nie obieramy z łupiny tylko rozgniatamy nożem. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy i kładziemy jeszcze jedną gałązkę rozmarynu na wierzch.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy mięso, zmniejszamy od razu temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy pół godziny bez przykrycia. Po tym czasie wlewamy do naczynia trochę wywaru mięsnego lub wody i przykrywamy mięso pokrywką. Pieczemy jagnięcinę jeszcze dwie godziny. Jeśli kawałek jest większy, trzeba wydłużyć czas pieczenia. W trakcie pieczenia można również spróbować czy stan wypieczenia nam już odpowiada.
- Listki mięty i sól ucieramy w moździerzu, dodajemy ocet, gorącą wodę i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Podajemy z mięsem.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- Udziec jagnięcy bez kości (700 g)
- 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
- 3 gałązki rozmarynu (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
- 5 łyżek bulionu mięsnego (30 ml)
- 1 garść mięty (2 g)
- 1 łyżka octu jabłkowego (3 ml)
- 1 łyżka gorącej wody (5 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z dzika z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Śniadaniowe babeczki bekonowe
Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…
WIĘCEJ >Sałata z boczniakami
Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki…
WIĘCEJ >Kokosanki z kaszy jaglanej
Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…
WIĘCEJ >