fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2710a7b6-8b6c-403a-9e48-44d8d5f6effd-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce utrzeć wszystko za pomocą np. rączki noża.
  • Mięso polewamy łyżką oliwy i wcieramy w nie marynatę.
  • Na całej powierzchni mięsa robimy nakłucia nożem – mini kieszonki. Kolejne dwa ząbki czosnku kroimy w plasterki. W każdą kieszonkę wkładamy plasterek czosnku i parę igieł rozmarynu.
  • Związujemy mięso sznurkiem kuchennym, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy mięso z folii i czekamy przynajmniej godzinę, aż uzyska temperaturę pokojową.
  • Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy dwie gałązki rozmarynu oraz resztę ząbków czosnku. Czosnku nie obieramy z łupiny tylko rozgniatamy nożem. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy i kładziemy jeszcze jedną gałązkę rozmarynu na wierzch.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy mięso, zmniejszamy od razu temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy pół godziny bez przykrycia. Po tym czasie wlewamy do naczynia trochę wywaru mięsnego lub wody i przykrywamy mięso pokrywką. Pieczemy jagnięcinę jeszcze dwie godziny. Jeśli kawałek jest większy, trzeba wydłużyć czas pieczenia. W trakcie pieczenia można również spróbować czy stan wypieczenia nam już odpowiada.
  • Listki mięty i sól ucieramy w moździerzu, dodajemy ocet, gorącą wodę i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Podajemy z mięsem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (700 g)
  • Bulion mięsny (30 ml)
  • Czosnek (świeży) (25 g)
  • Woda (15 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Moździerz, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sznurek kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…

WIĘCEJ >

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

Marchew i pietruszkę obieramy Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa Do masy…

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >