fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2710a7b6-8b6c-403a-9e48-44d8d5f6effd-1

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce utrzeć wszystko za pomocą np. rączki noża.
  • Mięso polewamy łyżką oliwy i wcieramy w nie marynatę.
  • Na całej powierzchni mięsa robimy nakłucia nożem – mini kieszonki. Kolejne dwa ząbki czosnku kroimy w plasterki. W każdą kieszonkę wkładamy plasterek czosnku i parę igieł rozmarynu.
  • Związujemy mięso sznurkiem kuchennym, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy mięso z folii i czekamy przynajmniej godzinę, aż uzyska temperaturę pokojową.
  • Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy dwie gałązki rozmarynu oraz resztę ząbków czosnku. Czosnku nie obieramy z łupiny tylko rozgniatamy nożem. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy i kładziemy jeszcze jedną gałązkę rozmarynu na wierzch.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy mięso, zmniejszamy od razu temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy pół godziny bez przykrycia. Po tym czasie wlewamy do naczynia trochę wywaru mięsnego lub wody i przykrywamy mięso pokrywką. Pieczemy jagnięcinę jeszcze dwie godziny. Jeśli kawałek jest większy, trzeba wydłużyć czas pieczenia. W trakcie pieczenia można również spróbować czy stan wypieczenia nam już odpowiada.
  • Listki mięty i sól ucieramy w moździerzu, dodajemy ocet, gorącą wodę i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Podajemy z mięsem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Udziec jagnięcy bez kości (700 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • 3 gałązki rozmarynu (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
  • 5 łyżek bulionu mięsnego (30 ml)
  • 1 garść mięty (2 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (3 ml)
  • 1 łyżka gorącej wody (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Moździerz, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Sznurek kuchenny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >