fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Praliny kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9cde6b7-c8cf-4d05-8084-8a78c5b96be7-1

Praliny kokosowe

Przygotowanie

  • Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić.
  • Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej dodając inny składnik, w zależności od smaku/ koloru jaki chcemy uzyskać (masę możemy próbować w formie rozpuszczonej tak, aby smak nam odpowiadał).
  • Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i odstawiamy do lodówki aż masa będzie twarda.
  • Wyjmujemy pralinki z foremek.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy kilkadziesiąt czekoladek, a na jedną porcję należy zjeść 3-4.

Uwagi

Pastę kokosową możemy przygotować sami miksując malakserem wiórki kokosowe na ‘masło’.

Jeżeli wiórki nie chcą się zmielić, należy dodawać po łyżce oleju kokosowego nierafinowanego do momentu aż masa przestanie stawiać opór.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g pasty kokosowej
  • 1-2 łyżki kakao (20 g)
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka dowolnych orzechów np. włoskich (15 g)
  • Opcjonalnie: słodziło (miód/ ksylitol/erytrytol/syrop daktylowy)

Potrzebny sprzęt

Foremka do kostek lodu, Garnek, Lodówka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grapefruit

Grapefruita umyć i obrać Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon.  Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >