Praliny kokosowe
Praliny kokosowe
Przygotowanie
- Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić.
- Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej dodając inny składnik, w zależności od smaku/ koloru jaki chcemy uzyskać (masę możemy próbować w formie rozpuszczonej tak, aby smak nam odpowiadał).
- Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i odstawiamy do lodówki aż masa będzie twarda.
- Wyjmujemy pralinki z foremek.
Rady dietetyka
Z podanej ilości otrzymujemy kilkadziesiąt czekoladek, a na jedną porcję należy zjeść 3-4.
Uwagi
Pastę kokosową możemy przygotować sami miksując malakserem wiórki kokosowe na ‘masło’.
Jeżeli wiórki nie chcą się zmielić, należy dodawać po łyżce oleju kokosowego nierafinowanego do momentu aż masa przestanie stawiać opór.
Autor
Lista składników
- 200 g pasty kokosowej
- 1-2 łyżki kakao (20 g)
- 1-2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- 1 łyżka dowolnych orzechów np. włoskich (15 g)
- Opcjonalnie: słodziło (miód/ ksylitol/erytrytol/syrop daktylowy)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki bananowe z sosem malinowym
Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…
WIĘCEJ >Żurek Paleo
Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki Boczek pokroić w małą kostkę W…
WIĘCEJ >Kanapki z chleba gryczanego z ogórkiem i sałatą
Chleb smarujemy masłem Na kromki kładziemy sałatę Ogórki kroimy w plasterki i układamy na kanapkach
WIĘCEJ >Kokojabłotka
Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…
WIĘCEJ >