logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Praliny kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9cde6b7-c8cf-4d05-8084-8a78c5b96be7

Praliny kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9cde6b7-c8cf-4d05-8084-8a78c5b96be7

Przygotowanie

  • Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić.
  • Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej dodając inny składnik, w zależności od smaku/ koloru jaki chcemy uzyskać (masę możemy próbować w formie rozpuszczonej tak, aby smak nam odpowiadał).
  • Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i odstawiamy do lodówki aż masa będzie twarda.
  • Wyjmujemy pralinki z foremek.

Uwagi

Pastę kokosową możemy przygotować sami miksując silnym malakserem wiórki kokosowe na ‘masło’. Jeżeli wiórki nie chcą się zmielić, należy dodawać po łyżce oleju kokosowego nierafinowanego aż masa przestanie stawiać opór.
Z podanej ilości otrzymujemy kilkadziesiąt czekoladek, a na jedną porcję należy zjeść 3-4

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g pasty kokosowej
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka dowolnych orzechów np. włoskich
  • opcjonalnie: słodziło (miód/ ksylitol/erytrol/syrop daktylowy…)

Potrzebny sprzęt

Foremka do kostek lodu, Garnek, Lodówka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 (…)

WIĘCEJ >

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl