fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Praliny kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9cde6b7-c8cf-4d05-8084-8a78c5b96be7-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Praliny kokosowe

Przygotowanie

  • Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić.
  • Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej dodając inny składnik, w zależności od smaku/ koloru jaki chcemy uzyskać (masę możemy próbować w formie rozpuszczonej tak, aby smak nam odpowiadał).
  • Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i odstawiamy do lodówki aż masa będzie twarda.
  • Wyjmujemy pralinki z foremek.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy kilkadziesiąt czekoladek, a na jedną porcję należy zjeść 3-4.

Uwagi

Pastę kokosową możemy przygotować sami miksując malakserem wiórki kokosowe na ‘masło’.

Jeżeli wiórki nie chcą się zmielić, należy dodawać po łyżce oleju kokosowego nierafinowanego do momentu aż masa przestanie stawiać opór.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g pasty kokosowej
  • 1-2 łyżki kakao (20 g)
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżka dowolnych orzechów np. włoskich (15 g)
  • Opcjonalnie: słodziło (miód/ ksylitol/erytrytol/syrop daktylowy)

Potrzebny sprzęt

Foremka do kostek lodu, Garnek, Lodówka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z fenkułem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…

WIĘCEJ >