fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czekoladki herbaciane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4c71ac6f-938c-4de8-b136-237b4c155945-1

Czekoladki herbaciane

Przygotowanie

  • Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić.
  • Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań.
  • Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i odstawiamy do lodówki, aż masa będzie twarda.
  • Wyjmujemy pralinki z foremek.

Rady dietetyka

Z podanych ilości wychodzi około 30 czekoladek, a na jedną porcję przypada 5 sztuk.

Uwagi

Pastę kokosową możemy przygotować sami miksując malakserem wiórki kokosowe na ‘masło’. Jeżeli wiórki nie chcą się zmielić, należy dodawać po łyżce oleju kokosowego nierafinowanego aż masa przestanie stawiać opór.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 3
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g pasty kokosowej
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha (5 g)
  • Opcjonalnie: słodziło (miód/ ksylitol/ erytrytol/ syrop daktylowy)

Potrzebny sprzęt

Foremka do kostek lodu, Garnek - mały, Lodówka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pestki dyni

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >