Praliny daktylowe
Praliny daktylowe
Przygotowanie
- Czekoladę łamiemy na kawałki
- Wrzucamy do czystego suchego garnka
- Dolewamy mleka kokosowego
- Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować
- Wrzucamy daktyle
- Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły się w czekoladzie
- Bierzemy talerz i owijamy go folią spożywczą
- Na ofoliowany talerz wykładamy daktyle w czekoladzie
- Układamy tak, żeby się ze sobą nie stykały
- Wkładamy do lodówki na minimum 30 min (można oczywiście dłużej, mogą tak kilka dni leżeć i będą dobre)
- Wyjmujemy z lodówki i zdejmujemy z folii i przekładamy na talerz
Uwagi
Folię stosujemy po to, by móc zdjąć w łatwy i bezproblemowy sposób zastygłe w czekoladzie daktyle.
Autor
Lista składników
- 10 dużych świeżych daktyli z pestkami (ok. 50 g)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao (50 g)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielony dip
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…
WIĘCEJ >Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Gryczanka z nasionami
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy cynamon i siemię lniane Gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając Zestawiamy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka Przelewamy…
WIĘCEJ >Koktajl cytrynowy z mlekiem roślinnym
W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy śmietankę, sok z cytryny, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do szklanki i podajemy od razu
WIĘCEJ >