fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ratatuj

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3c7eb9ed-8d79-4eac-bbd9-ecc079bb75af
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ratatuj

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry
  • Pomidory, cukinię, papryki i bakłażany kroimy w kostkę o podobnej wielkości
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wrzucamy pozostałe warzywa i zagotowujemy, a następnie dodajemy przecier oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości wszystkich warzyw)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ratatuj.

Ratatuj możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (500 g)
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Pomidor (500 g)
  • Bakłażan (500 g)
  • Cebula (350 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (35 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Owoce morza w warzywnym sosie

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza i mleko kokosowe Dusimy przez kolejne 10 minut, po czym podajemy

WIĘCEJ >