fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz7-2-6

Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy 180 st. C
  • Rozmrożony szpinak wkładamy do miski
  • Dodajemy mąkę kokosową, jajko
  • Dodajemy sól i pieprz
  • Mieszamy
  • Rozkładamy papier do pieczenia
  • Na papierze rozkładamy plastry szynki
  • Na szynkę kładziemy masę szpinakową
  • Zawijamy w rulon
  • Wstawiamy do piekarnika na 30 min
  • Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia
  • Rozwijamy z papieru i kroimy w plastry
  • Roladki układamy na sałacie z pokrojonym ogórkiem i pomidorem
  • Sałatę polewamy sosem vinaigrette i posypujemy krążkami cebuli

Rady dietetyka

Jeśli jesteś na diecie AIP lub cierpisz na chorobę autoagresywną, nie dodawaj pomidorków.

Uwagi

Szpinak należy około 2 godz. wcześniej wyjąć z zamrażalnika w celu rozmrożenia. To danie powinno być podawane na zimno, chociaż przed podaniem można je ogrzać. Łatwo się kroi, kiedy przez kilka godz. schłodzi się w lodówce. Przepisy na sosy znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g mrożonego szpinaku (może być również świeży)
  • 1 jajko roz. M (ok. 50 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (20 g)
  • 8 plastrów szynki wędzonej (ok. 160 g)
  • 3 liście sałaty (ok. 15 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (ok. 60 g)
  • ½ ogórka zielonego (90 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 4 liście cykorii ok. 20 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (30 g)

Potrzebny sprzęt

Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

Obieramy czosnek i kroimy w kostkę Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście Cukinię kroimy w plastry Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…

WIĘCEJ >

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Włączamy piekarnik na 180 stopni Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły Gruszkę kroimy na pół Wycinamy gniazdo…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >