Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką
Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy 180 st. C
- Rozmrożony szpinak wkładamy do miski
- Dodajemy mąkę kokosową, jajko
- Dodajemy sól i pieprz
- Mieszamy
- Rozkładamy papier do pieczenia
- Na papierze rozkładamy plastry szynki
- Na szynkę kładziemy masę szpinakową
- Zawijamy w rulon
- Wstawiamy do piekarnika na 30 min
- Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia
- Rozwijamy z papieru i kroimy w plastry
- Roladki układamy na sałacie z pokrojonym ogórkiem i pomidorem
- Sałatę polewamy sosem vinaigrette i posypujemy krążkami cebuli
Rady dietetyka
Jeśli jesteś na diecie AIP lub cierpisz na chorobę autoagresywną, nie dodawaj pomidorków koktajlowych.
Uwagi
To danie powinno być podawane na zimno, chociaż przed podaniem można je ogrzać. Łatwo się kroi, kiedy przez kilka godz. schłodzi się w lodówce. Przepisy na sosy vinaigrette znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- Szpinak (świeży) (250 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (160 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Cykoria (20 g)
- Sos vinaigrette (20 g)
- Sałata masłowa (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Puree z kalafiora: Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. W garnku lub naczyniu…
WIĘCEJ >Koktajl szpinakowo-borówkowy
W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Dekorujemy miętą
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >