fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09ade77e-43e8-4139-868f-d195c548f59e-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

Przygotowanie

  • Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli
  • Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej)
  • Rano przelewamy do małego garnka dwie porcje rosołu, doprawiamy solą himalajską lub solą kłodawską i zagotowujemy
  • W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
  • Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
  • Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką i kawałkami indyka ugotowanymi w rosole

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Możemy skorzystać z gotowego przepisu na bulion mięsny, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).

Autor

Maja Wlazły
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Rosół

  • Woda (1500 ml)
  • Indyk skrzydło (580 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Por (140 g)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Chili (40 g)
  • Ziele angielskie mielone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Lane kluski

  • Jajo kurze rozm. M (255 g)
  • Mąka jaglana (25 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makowiec kokosowy

Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało Bierzemy…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Ananas

Ananasa obrać i pokroić w kostkę

WIĘCEJ >

Indyk z ryżem z kalafiora

Mięso kroimy w mniejsze kawałki Podsmażamy mięso przez około 10 minut Kalafior dzielimy na małe różyczki, wkładamy do osobnego naczynia, a następnie miksujemy Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Umieszczamy przygotowany ryż z kalafiora, doprawiamy i…

WIĘCEJ >