Rosół z jajecznymi lanymi kluskami
Rosół z jajecznymi lanymi kluskami
Przygotowanie
- Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli
- Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej)
- Rano przelewamy do małego garnka dwie porcje rosołu, doprawiamy solą himalajską lub solą kłodawską i zagotowujemy
- W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
- Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
- Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką i kawałkami indyka ugotowanymi w rosole
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Możemy skorzystać z gotowego przepisu na bulion mięsny, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
Rosół
- Woda (1500 ml)
- Indyk skrzydło (580 g)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Marchew (świeża) (180 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Por (140 g)
- Seler korzeń (60 g)
- Chili (40 g)
- Ziele angielskie mielone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Lane kluski
- Jajo kurze rozm. M (255 g)
- Mąka jaglana (25 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makowiec kokosowy
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy mak dwoma litrami wrzątku i zostawiamy na 8-9 godzin Orzechy włoskie i laskowe wsypujemy do miski i zalewamy wodą Na drugi dzień rano wyjmujemy masło z lodówki, żeby odtajało Bierzemy…
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Indyk z ryżem z kalafiora
Mięso kroimy w mniejsze kawałki Podsmażamy mięso przez około 10 minut Kalafior dzielimy na małe różyczki, wkładamy do osobnego naczynia, a następnie miksujemy Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Umieszczamy przygotowany ryż z kalafiora, doprawiamy i…
WIĘCEJ >