fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09ade77e-43e8-4139-868f-d195c548f59e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

Przygotowanie

  • Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli
  • Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej)
  • Rano przelewamy do małego garnka dwie porcje rosołu, doprawiamy solą himalajską lub solą kłodawską i zagotowujemy
  • W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
  • Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
  • Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką i kawałkami indyka ugotowanymi w rosole

Rady dietetyka

Rosół możemy wypić również bez dodatku kluseczek, zjeść z ryżem lub z makaronem ryżowym.

Uwagi

Możemy skorzystać z gotowego przepisu na bulion mięsny, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Rosół:

  • 1 porcja włoszczyzny (740 g)
  • 1 skrzydło z indyka (580 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego (5 g)
  • Kilka ziaren ziela angielskiego (5 g)
  • 2 suszone ostre papryczki (ok. 40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Lane kluski:

  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżeczka mąki jaglanej (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >