fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09ade77e-43e8-4139-868f-d195c548f59e-1

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

Przygotowanie

  • Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli
  • Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej)
  • Rano przelewamy do małego garnka dwie porcje rosołu, doprawiamy solą himalajską lub solą kłodawską i zagotowujemy
  • W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
  • Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
  • Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką i kawałkami indyka ugotowanymi w rosole

Rady dietetyka

Rosół możemy wypić również bez dodatku kluseczek, zjeść z ryżem lub z makaronem ryżowym.

Uwagi

Możemy skorzystać z gotowego przepisu na bulion mięsny, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).

Autor

Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Rosół:

  • 1 porcja włoszczyzny (740 g)
  • 1 skrzydło z indyka (580 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego (5 g)
  • Kilka ziaren ziela angielskiego (5 g)
  • 2 suszone ostre papryczki (ok. 40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Lane kluski:

  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżeczka mąki jaglanej (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką

Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.

WIĘCEJ >